fbpx
logo
Szukaj
open close

Kebab z Bursy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c80bc78f4-afc2-4bff-9b67-7521217c82be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kebab z Bursy

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (kmin, sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godz. do lodówki (można marynować nawet do 24 godz.)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (marynaty nie wylewamy) i nabijamy na patyki do szaszłyków
  • Piekarnik z grillem rozgrzewamy do wysokiej temp.
  • Szaszłyki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 6-8 minut (obracając w trakcie 1-2 razy, aby mieć pewność, że mięso się równo upiecze)
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę
  • W rondlu podgrzewamy marynatę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (lub do miękkości cebuli)
  • Dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając
  • Mięso kładziemy na półmisku i polewamy sosem oraz jogurtem
  • Kebab możemy podawać z chlebkiem pita

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kebaba.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina karkówka (500 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Królik w estragonie

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy do momentu, aż się zarumieni (nie powinno zbrązowieć) Dolewamy wino, dodajemy przecier i przyprawy (cebulę, czosnek i połowę estragonu), mieszamy, dodajemy przyprawy (pieprz), przykrywamy pokrywką i gotujemy…

WIĘCEJ >

Krem z topinamburu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >