fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93892d39-0ff6-43f6-b063-6e9a028fbff9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

Mini kebab:·        

  • Mięso włożyć do miski
  • Dodać sól, pieprz i tymianek
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa
  • Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać mięso
  • Podzielić na dwie kulki, uformować wałeczki o grubości 3 cm
  • Nabić mięso wzdłuż na patyczki (po 2 patyczki na jeden wałek mięsa)
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy kebaby po 2 min z każdej strony na średnim ogniu

Szaszłyki warzywne:·        

  • Paprykę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości 2 cm x 2 cm
  • Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei brukselkę, rzodkiewkę, paprykę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki warzywne po 2 min z każdej strony

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego. Zamiast papryki możemy dać cukinię.

Uwagi

Kebaby i szaszłyki warzywne najlepiej jest smażyć jednocześnie na jednej patelni – dzięki temu zaoszczędzimy czas, energię oraz tłuszcz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Minikebab

  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić łopatkę lub karkówkę)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 szczypta suszonego tymianku (1 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Szaszłyki warzywne

  • 6 rzodkiewek (90 g)
  • 6 ugotowanych brukselek (90 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub zwykłego (ok. 5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Wrap z serem i z pieczarkami

Jajka blendujemy do uzyskania gładkiej masy Wymieszaj widelcem z olejem MCT i z ulubionymi przyprawami Na patelni podgrzewamy delikatnie masło, wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się białka na powierzchni omleta Na…

WIĘCEJ >

Omlet po japońsku

Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >