fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93892d39-0ff6-43f6-b063-6e9a028fbff9-1

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

Mini kebab:·        

  • Mięso włożyć do miski
  • Dodać sól, pieprz i tymianek
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa
  • Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać mięso
  • Podzielić na dwie kulki, uformować wałeczki o grubości 3 cm
  • Nabić mięso wzdłuż na patyczki (po 2 patyczki na jeden wałek mięsa)
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy kebaby po 2 min z każdej strony na średnim ogniu

Szaszłyki warzywne:·        

  • Paprykę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości 2 cm x 2 cm
  • Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei brukselkę, rzodkiewkę, paprykę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki warzywne po 2 min z każdej strony

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego. Zamiast papryki możemy dać cukinię.

Uwagi

Kebaby i szaszłyki warzywne najlepiej jest smażyć jednocześnie na jednej patelni – dzięki temu zaoszczędzimy czas, energię oraz tłuszcz.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Minikebab

  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić łopatkę lub karkówkę)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 szczypta suszonego tymianku (1 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Szaszłyki warzywne

  • 6 rzodkiewek (90 g)
  • 6 ugotowanych brukselek (90 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub zwykłego (ok. 5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl miętowe mango

Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >