fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93892d39-0ff6-43f6-b063-6e9a028fbff9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

Mini kebab:·        

  • Mięso włożyć do miski
  • Dodać sól, pieprz i tymianek
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa
  • Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać mięso
  • Podzielić na dwie kulki, uformować wałeczki o grubości 3 cm
  • Nabić mięso wzdłuż na patyczki (po 2 patyczki na jeden wałek mięsa)
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy kebaby po 2 min z każdej strony na średnim ogniu

Szaszłyki warzywne:·        

  • Paprykę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości 2 cm x 2 cm
  • Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei brukselkę, rzodkiewkę, paprykę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki warzywne po 2 min z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mini kebab

  • Wieprzowina łopatka (200 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Szaszłyki warzywne

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Brukselka (świeża) (100 g)
  • Rzodkiewka (90 g)
  • Czosnek niedźwiedzi (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >