fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93892d39-0ff6-43f6-b063-6e9a028fbff9-1

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

Mini kebab:·        

  • Mięso włożyć do miski
  • Dodać sól, pieprz i tymianek
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa
  • Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać mięso
  • Podzielić na dwie kulki, uformować wałeczki o grubości 3 cm
  • Nabić mięso wzdłuż na patyczki (po 2 patyczki na jeden wałek mięsa)
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy kebaby po 2 min z każdej strony na średnim ogniu

Szaszłyki warzywne:·        

  • Paprykę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości 2 cm x 2 cm
  • Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei brukselkę, rzodkiewkę, paprykę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki warzywne po 2 min z każdej strony

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego. Zamiast papryki możemy dać cukinię.

Uwagi

Kebaby i szaszłyki warzywne najlepiej jest smażyć jednocześnie na jednej patelni – dzięki temu zaoszczędzimy czas, energię oraz tłuszcz.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Minikebab

  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić łopatkę lub karkówkę)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 szczypta suszonego tymianku (1 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Szaszłyki warzywne

  • 6 rzodkiewek (90 g)
  • 6 ugotowanych brukselek (90 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub zwykłego (ok. 5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Marchewkowy makaron z mięsem mielonym

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po 3 minutach zalewamy passatą pomidorową.  Dusimy razem z przyprawami ok.15 minut. W razie potrzeby możemy…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >