Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi
Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi
Przygotowanie
Mini kebab:·
- Mięso włożyć do miski
- Dodać sól, pieprz i tymianek
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa
- Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać mięso
- Podzielić na dwie kulki, uformować wałeczki o grubości 3 cm
- Nabić mięso wzdłuż na patyczki (po 2 patyczki na jeden wałek mięsa)
- Na patelni rozgrzać tłuszcz
- Smażymy kebaby po 2 min z każdej strony na średnim ogniu
Szaszłyki warzywne:·
- Paprykę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości 2 cm x 2 cm
- Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei brukselkę, rzodkiewkę, paprykę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki warzywne po 2 min z każdej strony
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego. Zamiast papryki możemy dać cukinię.
Uwagi
Kebaby i szaszłyki warzywne najlepiej jest smażyć jednocześnie na jednej patelni – dzięki temu zaoszczędzimy czas, energię oraz tłuszcz.
Autor
Lista składników
Minikebab
- 200 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić łopatkę lub karkówkę)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 1 szczypta suszonego tymianku (1 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
Szaszłyki warzywne
- 6 rzodkiewek (90 g)
- 6 ugotowanych brukselek (90 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub zwykłego (ok. 5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem brokułowy (wegański / wegetariański)
Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…
WIĘCEJ >Wrap z serem i z pieczarkami
Jajka blendujemy do uzyskania gładkiej masy Wymieszaj widelcem z olejem MCT i z ulubionymi przyprawami Na patelni podgrzewamy delikatnie masło, wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się białka na powierzchni omleta Na…
WIĘCEJ >Omlet po japońsku
Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >