fbpx
logo
Szukaj
open close

Klasyczne ratatouille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8ab46ac-7be5-4496-84ff-611424ef1bf3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klasyczne ratatouille

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę
  • Z bakłażana wyciskamy sok
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bakłażana i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy bakłażana do miski, a na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy paprykę z cukinią i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę z octem i zagotowujemy
  • Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatouille.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Bakłażan (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wędzona makrela

Makrelę obrać ze skóry i ości i … zjeść. Dołóż do tego posiłku świeże warzywa, takie jakie lubisz.

WIĘCEJ >

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Tosty z szynką i serem

Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka

WIĘCEJ >

Placki gruszkowe z sosem owocowym

Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…

WIĘCEJ >