Klasyczne ratatouille
Klasyczne ratatouille
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę
- Z bakłażana wyciskamy sok
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bakłażana i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy bakłażana do miski, a na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy paprykę z cukinią i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy pomidory, dolewamy wodę z octem i zagotowujemy
- Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatouille.
Autor
Lista składników
- Pomidor (600 g)
- Bakłażan (300 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Woda (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z batatów z przyprawami
Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…
WIĘCEJ >Krem z buraków
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…
WIĘCEJ >Ryż z dynią i bakaliami
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kaczki z szparagami
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…
WIĘCEJ >