fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klasyczne ratatouille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8ab46ac-7be5-4496-84ff-611424ef1bf3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Klasyczne ratatouille

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę
  • Z bakłażana wyciskamy sok
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bakłażana i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy bakłażana do miski, a na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy paprykę z cukinią i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę z octem i zagotowujemy
  • Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatouille.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Bakłażan (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i bakaliami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >