fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klasyczne ratatouille

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-36
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Klasyczne ratatouille

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę
  • Z bakłażana wyciskamy sok
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bakłażana i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy bakłażana do miski, a na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy paprykę z cukinią i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę z octem i zagotowujemy
  • Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatouille.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Bakłażan (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…

WIĘCEJ >

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >