fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokojabłotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f4cefe1-9b98-44da-b950-0f18e4a455b4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokojabłotka

Przygotowanie

  • Z każdej figi odcinamy ogonek
  • Kroimy je w plastry
  • Wrzucamy do naczynia/miski
  • Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
  • Przykrywamy i odstawiamy na bok
  • Robimy ciasto   
  • Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
  • Od razu mieszamy
  • Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
  • Przesypujemy do szklanej miski
  • Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
  • Do ciepłej mąki dodajemy masło 
  • Dodajemy figi
  • Miksujemy blenderem 
  • Bierzemy deskę lub tackę plastikową 
  • Owijamy folią spożywczą 
  • Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
  • Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
  • Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki 
  • Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut  
  • Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
  • Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
  • Mus jabłkowy przekładamy do miski
  • Dodajemy cynamon
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut 
  • Wyjmujemy krążki i mus
  • Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
  • Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
  • Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki ok. 1 godz. przed zjedzeniem, tak aby warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mus jabłkowy (800 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Mąka kokosowa (150 g)
  • Figa suszona (98 g)
  • Woda (50 ml)
  • Żelatyna w proszku (16 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >