fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokojabłotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f4cefe1-9b98-44da-b950-0f18e4a455b4

Kokojabłotka

Przygotowanie

  • Z każdej figi odcinamy ogonek
  • Kroimy je w plastry
  • Wrzucamy do naczynia/miski
  • Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
  • Przykrywamy i odstawiamy na bok
  • Robimy ciasto   
  • Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
  • Od razu mieszamy
  • Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
  • Przesypujemy do szklanej miski
  • Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
  • Do ciepłej mąki dodajemy masło 
  • Dodajemy figi
  • Miksujemy blenderem 
  • Bierzemy deskę lub tackę plastikową 
  • Owijamy folią spożywczą 
  • Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
  • Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
  • Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki 
  • Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut  
  • Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
  • Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
  • Mus jabłkowy przekładamy do miski
  • Dodajemy cynamon
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut 
  • Wyjmujemy krążki i mus
  • Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
  • Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
  • Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki około 1 godziny przed zjedzeniem, tak by warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 800 g musu jabłkowego (bez cukru)
  • 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g masła klarowanego Ghee
  • 7 fig suszonych (98 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (16 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >