fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokojabłotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f4cefe1-9b98-44da-b950-0f18e4a455b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kokojabłotka

Przygotowanie

  • Z każdej figi odcinamy ogonek
  • Kroimy je w plastry
  • Wrzucamy do naczynia/miski
  • Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
  • Przykrywamy i odstawiamy na bok
  • Robimy ciasto   
  • Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
  • Od razu mieszamy
  • Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
  • Przesypujemy do szklanej miski
  • Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
  • Do ciepłej mąki dodajemy masło 
  • Dodajemy figi
  • Miksujemy blenderem 
  • Bierzemy deskę lub tackę plastikową 
  • Owijamy folią spożywczą 
  • Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
  • Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
  • Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki 
  • Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut  
  • Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
  • Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
  • Mus jabłkowy przekładamy do miski
  • Dodajemy cynamon
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut 
  • Wyjmujemy krążki i mus
  • Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
  • Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
  • Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki ok. 1 godz. przed zjedzeniem, tak aby warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mus jabłkowy (800 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Mąka kokosowa (150 g)
  • Figa suszona (98 g)
  • Woda (50 ml)
  • Żelatyna w proszku (16 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >