fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokojabłotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f4cefe1-9b98-44da-b950-0f18e4a455b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kokojabłotka

Przygotowanie

  • Z każdej figi odcinamy ogonek
  • Kroimy je w plastry
  • Wrzucamy do naczynia/miski
  • Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
  • Przykrywamy i odstawiamy na bok
  • Robimy ciasto   
  • Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
  • Od razu mieszamy
  • Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
  • Przesypujemy do szklanej miski
  • Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
  • Do ciepłej mąki dodajemy masło 
  • Dodajemy figi
  • Miksujemy blenderem 
  • Bierzemy deskę lub tackę plastikową 
  • Owijamy folią spożywczą 
  • Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
  • Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
  • Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki 
  • Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut  
  • Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
  • Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
  • Mus jabłkowy przekładamy do miski
  • Dodajemy cynamon
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut 
  • Wyjmujemy krążki i mus
  • Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
  • Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
  • Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki ok. 1 godz. przed zjedzeniem, tak aby warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Mus jabłkowy (800 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Mąka kokosowa (150 g)
  • Figa suszona (98 g)
  • Woda (50 ml)
  • Żelatyna w proszku (16 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do (…)

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i (…)

WIĘCEJ >