Kokojabłotka
Kokojabłotka
Przygotowanie
- Z każdej figi odcinamy ogonek
- Kroimy je w plastry
- Wrzucamy do naczynia/miski
- Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
- Przykrywamy i odstawiamy na bok
- Robimy ciasto
- Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
- Od razu mieszamy
- Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
- Przesypujemy do szklanej miski
- Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
- Do ciepłej mąki dodajemy masło
- Dodajemy figi
- Miksujemy blenderem
- Bierzemy deskę lub tackę plastikową
- Owijamy folią spożywczą
- Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
- Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
- Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki
- Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut
- Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
- Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
- Mus jabłkowy przekładamy do miski
- Dodajemy cynamon
- Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
- Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
- Wyjmujemy krążki i mus
- Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
- Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
- Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
- Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki około 1 godziny przed zjedzeniem, tak by warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).
Autor
Lista składników
- 800 g musu jabłkowego (bez cukru)
- 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
- 150 g mąki kokosowej
- 150 g masła klarowanego Ghee
- 7 fig suszonych (98 g)
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…
WIĘCEJ >