Kokojabłotka
Kokojabłotka
Przygotowanie
- Z każdej figi odcinamy ogonek
- Kroimy je w plastry
- Wrzucamy do naczynia/miski
- Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
- Przykrywamy i odstawiamy na bok
- Robimy ciasto
- Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
- Od razu mieszamy
- Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
- Przesypujemy do szklanej miski
- Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
- Do ciepłej mąki dodajemy masło
- Dodajemy figi
- Miksujemy blenderem
- Bierzemy deskę lub tackę plastikową
- Owijamy folią spożywczą
- Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
- Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
- Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki
- Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut
- Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
- Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
- Mus jabłkowy przekładamy do miski
- Dodajemy cynamon
- Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
- Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
- Wyjmujemy krążki i mus
- Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
- Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
- Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
- Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki ok. 1 godz. przed zjedzeniem, tak aby warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).
Autor
Lista składników
- Mus jabłkowy (800 g)
- Masło klarowane ghee (150 g)
- Mąka kokosowa (150 g)
- Figa suszona (98 g)
- Woda (50 ml)
- Żelatyna w proszku (16 g)
- Cynamon mielony (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Boczniaki w jajku z miksem sałat
Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…
WIĘCEJ >Kotlety mielone
Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.
WIĘCEJ >Shakshouka
Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…
WIĘCEJ >