Kokojabłotka
Kokojabłotka
Przygotowanie
- Z każdej figi odcinamy ogonek
- Kroimy je w plastry
- Wrzucamy do naczynia/miski
- Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
- Przykrywamy i odstawiamy na bok
- Robimy ciasto
- Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
- Od razu mieszamy
- Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
- Przesypujemy do szklanej miski
- Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
- Do ciepłej mąki dodajemy masło
- Dodajemy figi
- Miksujemy blenderem
- Bierzemy deskę lub tackę plastikową
- Owijamy folią spożywczą
- Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
- Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
- Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki
- Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut
- Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
- Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
- Mus jabłkowy przekładamy do miski
- Dodajemy cynamon
- Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
- Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
- Wyjmujemy krążki i mus
- Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
- Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
- Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
- Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki około 1 godziny przed zjedzeniem, tak by warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).
Autor
Lista składników
- 800 g musu jabłkowego (bez cukru)
- 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
- 150 g mąki kokosowej
- 150 g masła klarowanego Ghee
- 7 fig suszonych (98 g)
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Spaghetti z kremowym sosem z awokado
Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii). Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się…
WIĘCEJ >Shake kiwi
Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund
WIĘCEJ >