fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokojabłotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f4cefe1-9b98-44da-b950-0f18e4a455b4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokojabłotka

Przygotowanie

  • Z każdej figi odcinamy ogonek
  • Kroimy je w plastry
  • Wrzucamy do naczynia/miski
  • Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć
  • Przykrywamy i odstawiamy na bok
  • Robimy ciasto   
  • Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową
  • Od razu mieszamy
  • Mieszamy tak długo, aż się zrobi taka lekko żółta
  • Przesypujemy do szklanej miski
  • Wystawiamy na 10 minut na balkon / za okno żeby się szybciej schłodziło
  • Do ciepłej mąki dodajemy masło 
  • Dodajemy figi
  • Miksujemy blenderem 
  • Bierzemy deskę lub tackę plastikową 
  • Owijamy folią spożywczą 
  • Rozsmarowujemy ciasto i uklepujemy rękami, najlepiej na ok. 0,5 cm grubości
  • Bierzemy pierścień (lub szklankę ) i wycinamy kółka
  • Skrawki które nie są krążkami odkładamy na bok, zagniatamy i z tego też robimy krążki 
  • Teraz wkładamy, leżące na blaszce kokosowe kółka do zamrażarki na 20 minut  
  • Żelatynę wsypujemy do jakiejś miseczki, zalewamy ją 50 ml gorącej wody – ale nie wrzątkiem
  • Mieszamy widelcem żelatynę w wodzie, aż się rozpuści
  • Mus jabłkowy przekładamy do miski
  • Dodajemy cynamon
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką )
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut 
  • Wyjmujemy krążki i mus
  • Na krążek nakładamy 2 łyżki musu, przykrywamy krążkiem, nakładamy kolejne 2 łyki musu i przykrywamy krążkiem
  • Bardzo ostrożnie z góry, bardzo delikatnie przyciskamy
  • Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
  • Po tym czasie możemy od razu zjeść albo przełożyć do lodówki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Ciastko najlepiej jest wyjąć z lodówki około 1 godziny przed zjedzeniem, tak by warstwy ciasta nie były zbyt zbite (będzie łatwiej się kroić lub nabierać widelcem).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 800 g musu jabłkowego (bez cukru)
  • 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g masła klarowanego Ghee
  • 7 fig suszonych (98 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (16 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Bomba składników aktywnych

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii). Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się…

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >