fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szarlotka gryczano – jaglana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca39327f5-589b-40fa-8c41-566ae98dc515-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szarlotka gryczano – jaglana

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
  • Mieszamy
  • Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
  • Owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
  • Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
  • Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 250-300 kcal.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia szarlotki w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 3 białka jaja kurzego (105 g)
  • 200 g masła klarowanego (miękkiego nie z lodówki)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 płaskie łyżki karobu (24 g)
  • 1,5 kg musu jabłkowego
  • 1 łyżka cynamonu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >

Warzywa z kurkumą

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >