fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szarlotka gryczano – jaglana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca39327f5-589b-40fa-8c41-566ae98dc515-1

Szarlotka gryczano – jaglana

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
  • Mieszamy
  • Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
  • Owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
  • Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
  • Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 250-300 kcal.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia szarlotki w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 3 białka jaja kurzego (105 g)
  • 200 g masła klarowanego (miękkiego nie z lodówki)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 płaskie łyżki karobu (24 g)
  • 1,5 kg musu jabłkowego
  • 1 łyżka cynamonu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >