Szarlotka gryczano – jaglana
Szarlotka gryczano – jaglana
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
- Mieszamy
- Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
- Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
- Owijamy folią spożywczą
- Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
- Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
- Wstawiamy do piekarnika na 15 min
- Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
- Ubijamy 3 białka na twardą pianę
- Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
- Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
- Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
- To jest ostatnia, górna warstwa
- Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
- Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 250-300 kcal.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia szarlotki w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki gryczanej
- 2 jaja kurze roz. M (102 g)
- 3 białka jaja kurzego (105 g)
- 200 g masła klarowanego (miękkiego nie z lodówki)
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 2 płaskie łyżki karobu (24 g)
- 1,5 kg musu jabłkowego
- 1 łyżka cynamonu (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…
WIĘCEJ >Warzywa z kurkumą
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczano – śledziowa
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >Sałatka dyniowa z łososiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem
WIĘCEJ >