fbpx
logo
Szukaj
open close

Szarlotka gryczano – jaglana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca39327f5-589b-40fa-8c41-566ae98dc515-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szarlotka gryczano – jaglana

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
  • Mieszamy
  • Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
  • Owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
  • Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
  • Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szarlotki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Mus jabłkowy (1500 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke (…)

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli (…)

WIĘCEJ >