fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szarlotka gryczano – jaglana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca39327f5-589b-40fa-8c41-566ae98dc515-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szarlotka gryczano – jaglana

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
  • Mieszamy
  • Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
  • Owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
  • Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
  • Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szarlotki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mus jabłkowy (1500 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >