Szarlotka gryczano – jaglana
Szarlotka gryczano – jaglana
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
- Mieszamy
- Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
- Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
- Owijamy folią spożywczą
- Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
- Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
- Wstawiamy do piekarnika na 15 min
- Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
- Ubijamy 3 białka na twardą pianę
- Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
- Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
- Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
- To jest ostatnia, górna warstwa
- Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
- Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szarlotki.
Autor
Lista składników
- Mus jabłkowy (1500 g)
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Jajo białko (93 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Karob (24 g)
- Cynamon mielony (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…
WIĘCEJ >Pieczona świąteczna szynka
Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…
WIĘCEJ >Panna cotta kokosowa z truskawkami
Panna cotta: Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…
WIĘCEJ >Warzywa z curry
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >