fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szarlotka gryczano – jaglana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca39327f5-589b-40fa-8c41-566ae98dc515-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szarlotka gryczano – jaglana

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
  • Mieszamy
  • Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
  • Owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
  • Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
  • Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szarlotki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mus jabłkowy (1500 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet zakochanych

Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Zupa zimowa z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >