Szarlotka gryczano – jaglana
Szarlotka gryczano – jaglana
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka
- Mieszamy
- Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części
- Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule
- Owijamy folią spożywczą
- Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż będzie twarda (ale nie do zamrożenia)
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Papier do pieczenia kładziemy na blasze do pieczenia ciasta
- Białe ciasto trzemy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem
- Wstawiamy do piekarnika na 15 min
- Dodajemy cynamon do musu jabłkowego i rozkładamy mus na podpieczonym spodzie ciasta
- Ubijamy 3 białka na twardą pianę
- Kładziemy delikatnie pianę na musie jabłkowym
- Trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) przez tarkę o dużych oczkach
- Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie jabłkowym
- To jest ostatnia, górna warstwa
- Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
- Wstawiamy blaszkę z ciastem na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szarlotki.
Autor
Lista składników
- Mus jabłkowy (1500 g)
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Jajo białko (93 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Karob (24 g)
- Cynamon mielony (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii na zimno
Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >Pieczone warzywa
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…
WIĘCEJ >