fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszkotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f79915-5888-49e0-bde6-3bb947724943-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gruszkotka

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło
  • Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy
  • Dzielimy ciasto na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob
  • Formujemy kule i owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do stwardnięcia (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200st. C
  • Kładziemy papier do pieczenia na formie do pieczenia ciasta
  • Trzemy białe ciasto na tarce na grubych oczkach
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Mus gruszkowy kładziemy na spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na gruszkach
  • Teraz trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) na tarce o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie gruszkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy ciasto na 30 min do piekarnika
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Mus gruszkowy:

  • Obieramy 1,5 kg gruszek
  • Trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Wrzucamy do suchego garnka i wstawiamy na palnik
  • Dusimy przez 45 min na małym ogniu
  • 0,5 kg gruszek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki
  • Kroimy w kostkę
  • Dodajemy do przesmażonych gruszek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)

Mus gruszkowy

  • Gruszka (2000 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdały

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >