fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszkotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f79915-5888-49e0-bde6-3bb947724943-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gruszkotka

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło
  • Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy
  • Dzielimy ciasto na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob
  • Formujemy kule i owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do stwardnięcia (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200st. C
  • Kładziemy papier do pieczenia na formie do pieczenia ciasta
  • Trzemy białe ciasto na tarce na grubych oczkach
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Mus gruszkowy kładziemy na spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na gruszkach
  • Teraz trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) na tarce o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie gruszkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy ciasto na 30 min do piekarnika
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Mus gruszkowy:

  • Obieramy 1,5 kg gruszek
  • Trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Wrzucamy do suchego garnka i wstawiamy na palnik
  • Dusimy przez 45 min na małym ogniu
  • 0,5 kg gruszek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki
  • Kroimy w kostkę
  • Dodajemy do przesmażonych gruszek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)

Mus gruszkowy

  • Gruszka (2000 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >