fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszkotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f79915-5888-49e0-bde6-3bb947724943-1

Gruszkotka

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło
  • Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy
  • Dzielimy ciasto na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob
  • Formujemy kule i owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do stwardnięcia (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200st. C
  • Kładziemy papier do pieczenia na formie do pieczenia ciasta
  • Trzemy białe ciasto na tarce na grubych oczkach
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Mus gruszkowy kładziemy na spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na gruszkach
  • Teraz trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) na tarce o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie gruszkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy ciasto na 30 min do piekarnika
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Mus gruszkowy:

  • Obieramy 1,5 kg gruszek
  • Trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Wrzucamy do suchego garnka i wstawiamy na palnik
  • Dusimy przez 45 min na małym ogniu
  • 0,5 kg gruszek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki
  • Kroimy w kostkę
  • Dodajemy do przesmażonych gruszek

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Gruszki można zastąpić jabłkami – wtedy powstanie szarlotka.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 3 białka jaja kurzego (105 g)
  • 200 g masła klarowanego Ghee
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 płaskie łyżki karobu (24 g)
  • 2 kg gruszek

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…

WIĘCEJ >