fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszkotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f79915-5888-49e0-bde6-3bb947724943-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszkotka

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło
  • Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy
  • Dzielimy ciasto na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob
  • Formujemy kule i owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do stwardnięcia (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200st. C
  • Kładziemy papier do pieczenia na formie do pieczenia ciasta
  • Trzemy białe ciasto na tarce na grubych oczkach
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Mus gruszkowy kładziemy na spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na gruszkach
  • Teraz trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) na tarce o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie gruszkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy ciasto na 30 min do piekarnika
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Mus gruszkowy:

  • Obieramy 1,5 kg gruszek
  • Trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Wrzucamy do suchego garnka i wstawiamy na palnik
  • Dusimy przez 45 min na małym ogniu
  • 0,5 kg gruszek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki
  • Kroimy w kostkę
  • Dodajemy do przesmażonych gruszek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)

Mus gruszkowy

  • Gruszka (2000 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >