fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszkotka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f79915-5888-49e0-bde6-3bb947724943-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gruszkotka

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło
  • Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy
  • Dzielimy ciasto na 2 części
  • Do jednej części dodajemy karob
  • Formujemy kule i owijamy folią spożywczą
  • Wstawiamy do zamrażalki do stwardnięcia (ale nie do zamrożenia)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200st. C
  • Kładziemy papier do pieczenia na formie do pieczenia ciasta
  • Trzemy białe ciasto na tarce na grubych oczkach
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Mus gruszkowy kładziemy na spodzie ciasta
  • Ubijamy 3 białka na twardą pianę
  • Kładziemy delikatnie pianę na gruszkach
  • Teraz trzemy brązową kulę ciasta (tą z karobem) na tarce o dużych oczkach
  • Ciasto trzemy na pianę z białek, która leży na musie gruszkowym
  • To jest ostatnia, górna warstwa
  • Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st. C
  • Wstawiamy ciasto na 30 min do piekarnika
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku na 10 min

Mus gruszkowy:

  • Obieramy 1,5 kg gruszek
  • Trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Wrzucamy do suchego garnka i wstawiamy na palnik
  • Dusimy przez 45 min na małym ogniu
  • 0,5 kg gruszek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki
  • Kroimy w kostkę
  • Dodajemy do przesmażonych gruszek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Karob (24 g)

Mus gruszkowy

  • Gruszka (2000 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >