Kokosowe muffinki jagodowe
Kokosowe muffinki jagodowe
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski z masą i całość dokładnie ugniatamy, aby nie było żadnych grudek
- Dodajemy jagody (powinny być suche) i ponownie dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Do formy przelewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 muffinki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia muffików.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Jagoda leśna (70 g)
- Masło (45 g)
- Mąka kokosowa (35 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Wanilia – laska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Naleśniczki kokosowe z orzechami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy połowę tłuszczu, cukier i przyprawy (sól), dolewamy mleko i dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnej miski i mieszamy Orzechy drobno siekamy Wszystkie składniki (poza drugą połową…
WIĘCEJ >Pascha z bakaliami
Cukier mielimy w młynku do kawy Jaja wybijamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy Do gotującego się mleka dolewamy jaja ze śmietaną i ogrzewamy chwilę na wolnym ogniu, aż…
WIĘCEJ >Praliny daktylowe
Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…
WIĘCEJ >Chipsy jabłkowe
Jabłka kroimy na plasterki o grubości ok. 4 mm Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i moczymy w niej przez chwilę plastry jabłek Po wyjęciu jabłek z wody osuszamy je ręcznikiem papierowym Następnie posypujemy plasterki…
WIĘCEJ >