fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefd715dc-0582-43f6-95d0-188f94c38188-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

Przygotowanie

Muffinki:

  • Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
  • Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z wody
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy mandarynki
  • Dodajemy sodę oczyszczoną 
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, nakładamy ciasto do foremek (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 25 min
  • Wyjmujemy muffinki z piekarnika, czekamy 5 minut i wykładamy ciastka z foremek

Sos owocowy:

  • Wszystkie owoce wrzucamy do jakiegoś garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut
  • Muffinki kładziemy na talerz i polewamy sosem 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu rozpatrzyć pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz powiązanych z nią nietolerancji – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Powiązany przepis znajduje się powyżej – koniecznie do niego zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Muffinki mandarynkowe

  • 4 mandarynki klementynki (ok. 260 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 200 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 16 g)
  • Trochę masła klarowanego Ghee, tak by wysmarować foremki do muffinek (ok. 10 g)

Sos owocowy

  • 2 łyżki mrożonych lub świeżych malin (30 g)
  • 2 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (30 g)
  • 2 łyżki czarnej porzeczki (30 g)
  • 2 łyżki czerwonej porzeczki (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >