fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefd715dc-0582-43f6-95d0-188f94c38188-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

Przygotowanie

Muffinki:

  • Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
  • Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z wody
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy mandarynki
  • Dodajemy sodę oczyszczoną 
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, nakładamy ciasto do foremek (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 25 min
  • Wyjmujemy muffinki z piekarnika, czekamy 5 minut i wykładamy ciastka z foremek

Sos owocowy:

  • Wszystkie owoce wrzucamy do jakiegoś garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut
  • Muffinki kładziemy na talerz i polewamy sosem 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu rozpatrzyć pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz powiązanych z nią nietolerancji – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Powiązany przepis znajduje się powyżej – koniecznie do niego zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Muffinki mandarynkowe

  • 4 mandarynki klementynki (ok. 260 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 200 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 16 g)
  • Trochę masła klarowanego Ghee, tak by wysmarować foremki do muffinek (ok. 10 g)

Sos owocowy

  • 2 łyżki mrożonych lub świeżych malin (30 g)
  • 2 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (30 g)
  • 2 łyżki czarnej porzeczki (30 g)
  • 2 łyżki czerwonej porzeczki (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Koktajl truskawkowo-bananowy na zimno

Obieramy banana Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze Blendujemy

WIĘCEJ >