Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Przygotowanie
Muffinki:
- Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
- Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda
- Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
- Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z wody
- Jajka w całości wybijamy do blendera
- Dodajemy mandarynki
- Dodajemy sodę oczyszczoną
- Włączamy blender, miksujemy minutę
- Powoli dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
- Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, nakładamy ciasto do foremek (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
- Pieczemy 25 min
- Wyjmujemy muffinki z piekarnika, czekamy 5 minut i wykładamy ciastka z foremek
Sos owocowy:
- Wszystkie owoce wrzucamy do jakiegoś garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut
- Muffinki kładziemy na talerz i polewamy sosem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu rozpatrzyć pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz powiązanych z nią nietolerancji – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Powiązany przepis znajduje się powyżej – koniecznie do niego zajrzyj.
Autor
Lista składników
Muffinki mandarynkowe
- 4 mandarynki klementynki (ok. 260 g)
- 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
- 200 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 16 g)
- Trochę masła klarowanego Ghee, tak by wysmarować foremki do muffinek (ok. 10 g)
Sos owocowy
- 2 łyżki mrożonych lub świeżych malin (30 g)
- 2 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (30 g)
- 2 łyżki czarnej porzeczki (30 g)
- 2 łyżki czerwonej porzeczki (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >Fritatta owocowa
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…
WIĘCEJ >Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >