Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Przygotowanie
Muffinki:
- Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
- Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda
- Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
- Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z wody
- Jajka w całości wybijamy do blendera
- Dodajemy mandarynki
- Dodajemy sodę oczyszczoną
- Włączamy blender, miksujemy minutę
- Powoli dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
- Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, nakładamy ciasto do foremek (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
- Pieczemy 25 min
- Wyjmujemy muffinki z piekarnika, czekamy 5 minut i wykładamy ciastka z foremek
Sos owocowy:
- Wszystkie owoce wrzucamy do jakiegoś garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut
- Muffinki kładziemy na talerz i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Muffiny mandarynkowe
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Klementynka (260 g)
- Mąka kokosowa (200 g)
- Soda oczyszczona (16 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Sos leśny
- Porzeczka czarna (30 g)
- Porzeczka czerwona (30 g)
- Jeżyna (świeża) (30 g)
- Malina (świeża) (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia
W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…
WIĘCEJ >Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >