Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Przygotowanie
Muffinki:
- Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
- Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda
- Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
- Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z wody
- Jajka w całości wybijamy do blendera
- Dodajemy mandarynki
- Dodajemy sodę oczyszczoną
- Włączamy blender, miksujemy minutę
- Powoli dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
- Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, nakładamy ciasto do foremek (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
- Pieczemy 25 min
- Wyjmujemy muffinki z piekarnika, czekamy 5 minut i wykładamy ciastka z foremek
Sos owocowy:
- Wszystkie owoce wrzucamy do jakiegoś garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut
- Muffinki kładziemy na talerz i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Muffiny mandarynkowe
- Jajo kurze (306 g)
- Klementynka (260 g)
- Mąka kokosowa (200 g)
- Soda oczyszczona (16 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Sos leśny
- Porzeczka czarna (30 g)
- Porzeczka czerwona (30 g)
- Jeżyna (30 g)
- Malina (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >