Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody)
- Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy
- Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy
Rady dietetyka
Komosę ryżową możesz zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na przygotowanie komosanki.
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Autor
Lista składników
- 6 łyżek komosy ryżowej (ok. 80 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 jabłko (180 g)
- 4 sztuki orzecha włoskiego (16 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bigos z czerwonej kapusty
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…
WIĘCEJ >Buraczki na ciepło
Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.
WIĘCEJ >