Komosanka
Komosanka
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)
Rady dietetyka
Komosę ryżową możesz zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się podobnymi propozycjami przyrządzenia komosanki z różnymi dodatkami.
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Autor
Lista składników
- 6 łyżek komosy ryżowej (ok. 80 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >