fbpx
Szukaj
open close

Kompot śliwkowy z pomarańczami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8ffaef4c-51a1-4abb-8462-9a73456b8b03
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kompot śliwkowy z pomarańczami

Przygotowanie

  • Z 5/7 ilości pomarańczy wyciskamy sok i odmierzamy 750 ml tego soku (150 ml soku z jednej pomarańczy)
  • Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół
  • Do rondla wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem
  • Gdy wino zacznie wrzeć – ściągamy pokrywkę, zapalamy zapałkę i przykładamy do parującego wina, aby je podpalić
  • Następnie dolewamy do wina sok z pomarańczy i wodę, dodajemy laskę wanilii oraz przyprawy i ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do rondla dodajemy śliwki i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Kompot przelewamy do garnka (lub innego, głębokiego naczynia), przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 12 godz.
  • Przed podaniem kompotu pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki
  • Następnie wkładamy cząstki pomarańczy do pucharków, zalewamy kompotem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kompotów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomarańcza (1650 g)
  • Śliwka suszona (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (250 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Wanilia – laska (3 g)
  • Goździk (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kompot morelowy

Morele kroimy na pół i wyciągamy pestki Następnie wkładamy pestki do moździerza, rozłupujemy i wyciągamy z nich nasiona Nasiona wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Kompot brzoskwiniowy z białym winem i cynamonem

Zagotowujemy wodę i wlewamy do miski Do osobnej miski wlewamy zimną wodę Brzoskwinie wkładamy do wrzącej wody na ok. 30 (…)

WIĘCEJ >

Kompot z pigw

Pigwy obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne Następnie ćwiartki pigw kroimy w cząstki Do miski wlewamy wodę i (…)

WIĘCEJ >

Kompot z mango z wanilią

Mango obieramy i kroimy w plastry (pestkę usuwamy) Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół Z 1/2 ilości limonek ścieramy skórkę, (…)

WIĘCEJ >

Kompot porzeczkowy

Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut Kompot (…)

WIĘCEJ >