Kotlety schabowe z sosie jabłkowym
Kotlety schabowe z sosie jabłkowym
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do moździerza
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (koper i sól) i rozgniatamy na pastę
- Następnie nacieramy pastą mięso, wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
- Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę (gniazda nasienne usuwamy), a następnie przenosimy do rondla
- Dodajemy sok z cytryny, wodę oraz cukier i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane)
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do rondla i mieszamy, a następnie wyłączamy kuchenkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 20-30 minut
- Następnie nakładamy mięso na talerze i podajemy z sosem jabłkowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabowego.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
- Jabłko (300 g)
- Woda (15 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Kotlet schabowy, buraczki, fasolka
Kotlet schabowy Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie kładziemy na mięso folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem o połowę Kotlety posypujemy przyprawami z każdej strony Przygotowujemy dwa talerze – na jeden wybijamy jaja i…
WIĘCEJ >Panierowany schabowy z kapustą
Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do…
WIĘCEJ >Kotlet schabowy z frytkami
Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć…
WIĘCEJ >Paleo schabowy w panierce bez jajka
Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…
WIĘCEJ >