fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety schabowe z sosie jabłkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c3673d0-7a8c-4e2f-9d98-6f18f2ea9b57
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety schabowe z sosie jabłkowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do moździerza
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (koper i sól) i rozgniatamy na pastę
  • Następnie nacieramy pastą mięso, wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę (gniazda nasienne usuwamy), a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy sok z cytryny, wodę oraz cukier i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane)
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do rondla i mieszamy, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 20-30 minut
  • Następnie nakładamy mięso na talerze i podajemy z sosem jabłkowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabowego.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Woda (15 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Koper (ziele) suszony (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Moździerz, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka owocowa – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera Dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >