Kotlety schabowe z sosie jabłkowym
Kotlety schabowe z sosie jabłkowym
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do moździerza
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (koper i sól) i rozgniatamy na pastę
- Następnie nacieramy pastą mięso, wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
- Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę (gniazda nasienne usuwamy), a następnie przenosimy do rondla
- Dodajemy sok z cytryny, wodę oraz cukier i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane)
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do rondla i mieszamy, a następnie wyłączamy kuchenkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 20-30 minut
- Następnie nakładamy mięso na talerze i podajemy z sosem jabłkowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabowego.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
- Jabłko (300 g)
- Woda (15 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka owocowa – wiosna
Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać
WIĘCEJ >Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe
Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera Dodajemy miód, sodę i zaczynamy…
WIĘCEJ >Babeczki bakaliowe
Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….
WIĘCEJ >Sum wędzony
Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry
WIĘCEJ >