fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety schabowe z sosie jabłkowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-270
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety schabowe z sosie jabłkowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do moździerza
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (koper i sól) i rozgniatamy na pastę
  • Następnie nacieramy pastą mięso, wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę (gniazda nasienne usuwamy), a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy sok z cytryny, wodę oraz cukier i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane)
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do rondla i mieszamy, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 20-30 minut
  • Następnie nakładamy mięso na talerze i podajemy z sosem jabłkowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabowego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Woda (15 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Koper (ziele) suszony (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Moździerz, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z grilla Rib Eye i gotowane brokuły

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Rozgrzewamy grill (temp. powinna osiągnąć 300 st. C) Mięso smarujemy tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na grill Mięso grillujemy przez…

WIĘCEJ >

Krem z cukinii z masłem

Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ Następnie kroimy cukinię w kostkę o wielkości 1-2 cm Jarmuż pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy przeciśnięty przez…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pieczarki i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i bananem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy pół banana

WIĘCEJ >