fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet schabowy z frytkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d808322-e7c4-4726-a4a2-c6d034926f12
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlet schabowy z frytkami

Przygotowanie

Kotlet schabowy

  • Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć całą noc)
  • Następnie wyciągamy kotlety z mleka i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Kotlety z obu stron przyprawiamy (delikatnie, ponieważ mleko było już doprawione)
  • Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanej wyżej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony (na dużym ogniu)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy zieleninę, a na wierzch kładziemy frytki oraz kotlety, które dekorujemy plastrami cytryny

Frytki

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w paski i przenosimy na papier
  • Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-35 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlet schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (310 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Mleko krowie (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Bułka tarta (32 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Frytki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z przyprawami i żurawiną

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut Dodajemy przyprawy i rodzynki

WIĘCEJ >