Kotlet schabowy z frytkami
Kotlet schabowy z frytkami
Przygotowanie
Kotlet schabowy
- Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć całą noc)
- Następnie wyciągamy kotlety z mleka i osuszamy papierowym ręcznikiem
- Kotlety z obu stron przyprawiamy (delikatnie, ponieważ mleko było już doprawione)
- Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
- Kotlety panierujemy w kolejności podanej wyżej
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony (na dużym ogniu)
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Cytrynę kroimy w plastry
- Na talerzach rozkładamy zieleninę, a na wierzch kładziemy frytki oraz kotlety, które dekorujemy plastrami cytryny
Frytki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w paski i przenosimy na papier
- Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-35 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
Kotlet schabowy
- Wieprzowina schab (surowy) (310 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sałata roszponka (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Bułka tarta (32 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Cytryna (20 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Frytki
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kotlet schabowy, buraczki, fasolka
Kotlet schabowy Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie kładziemy na mięso folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem o połowę Kotlety posypujemy przyprawami z każdej strony Przygotowujemy dwa talerze – na jeden wybijamy jaja i…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Kotlety mielone z karczku – soczyste
Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…
WIĘCEJ >Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…
WIĘCEJ >