Kotlet schabowy z frytkami
Kotlet schabowy z frytkami
Przygotowanie
Kotlet schabowy
- Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć całą noc)
- Następnie wyciągamy kotlety z mleka i osuszamy papierowym ręcznikiem
- Kotlety z obu stron przyprawiamy (delikatnie, ponieważ mleko było już doprawione)
- Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
- Kotlety panierujemy w kolejności podanej wyżej
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony (na dużym ogniu)
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Cytrynę kroimy w plastry
- Na talerzach rozkładamy zieleninę, a na wierzch kładziemy frytki oraz kotlety, które dekorujemy plastrami cytryny
Frytki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w paski i przenosimy na papier
- Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-35 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
Kotlet schabowy
- Wieprzowina schab (surowy) (310 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sałata roszponka (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Bułka tarta (32 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Cytryna (20 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Frytki
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Paski indyka w ziołowej panierce
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso kroimy w paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok. 4 cm Do miski wsypujemy…
WIĘCEJ >Udka kurczaka w glazurze
Czosnek obieramy i drobno siekamy Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok….
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane warzywami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…
WIĘCEJ >