fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet schabowy z frytkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d808322-e7c4-4726-a4a2-c6d034926f12
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlet schabowy z frytkami

Przygotowanie

Kotlet schabowy

  • Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć całą noc)
  • Następnie wyciągamy kotlety z mleka i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Kotlety z obu stron przyprawiamy (delikatnie, ponieważ mleko było już doprawione)
  • Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanej wyżej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony (na dużym ogniu)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy zieleninę, a na wierzch kładziemy frytki oraz kotlety, które dekorujemy plastrami cytryny

Frytki

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w paski i przenosimy na papier
  • Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-35 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlet schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (310 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Mleko krowie (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Bułka tarta (32 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Frytki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Zebra bananowa

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części Do jednej części dodajemy kako Wszystkie porcje…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowa z serem

Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym łososiem

Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego…

WIĘCEJ >