fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlet schabowy z frytkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d808322-e7c4-4726-a4a2-c6d034926f12
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlet schabowy z frytkami

Przygotowanie

Kotlet schabowy

  • Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć całą noc)
  • Następnie wyciągamy kotlety z mleka i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Kotlety z obu stron przyprawiamy (delikatnie, ponieważ mleko było już doprawione)
  • Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanej wyżej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony (na dużym ogniu)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy zieleninę, a na wierzch kładziemy frytki oraz kotlety, które dekorujemy plastrami cytryny

Frytki

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w paski i przenosimy na papier
  • Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-35 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlet schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (310 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Bułka tarta (32 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Frytki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paski indyka w ziołowej panierce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso kroimy w paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok. 4 cm Do miski wsypujemy…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka w glazurze

Czosnek obieramy i drobno siekamy Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok….

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >