fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca6ce1034-03fb-4c70-8d94-7debcb9225b6-1

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm
  • Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową
  • Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej
  • Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem
  • Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na tej samej patelni
  • Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
  • Dodajemy sól
  • Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
  • Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z cytryny
  • Ugotowane lub upieczone wcześniej bataty rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą
  • Podajemy razem z mięsem i kapustą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast mąki kokosowej można użyć wiórków kokosowych. Bataty można gotować w wodzie przez 10-15 minut, na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez 40-50 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg schabu lub pieczeni wieprzowej
  • 3-4 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (60 g)
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, sól himalajska
  • 2-3 ugotowane lub upieczone bataty (690 g)
  • ½ główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny lub z limonki (80 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >