Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Przygotowanie
- Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm
- Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową
- Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej
- Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na tej samej patelni
- Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
- Dodajemy sól
- Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
- Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z cytryny
- Ugotowane lub upieczone wcześniej bataty rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą
- Podajemy razem z mięsem i kapustą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast mąki kokosowej można użyć wiórków kokosowych. Bataty można gotować w wodzie przez 10-15 minut, na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez 40-50 minut.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg schabu lub pieczeni wieprzowej
- 3-4 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (60 g)
- 1-2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, sól himalajska
- 2-3 ugotowane lub upieczone bataty (690 g)
- ½ główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
- 2 cebule (200 g)
- Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
- Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Porzeczki czarne lub czerwone
Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >