Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Przygotowanie
- Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm
- Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową
- Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej
- Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na tej samej patelni
- Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
- Dodajemy sól
- Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
- Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z cytryny
- Ugotowane lub upieczone wcześniej bataty rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą
- Podajemy razem z mięsem i kapustą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast mąki kokosowej można użyć wiórków kokosowych. Bataty można gotować w wodzie przez 10-15 minut, na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez 40-50 minut.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg schabu lub pieczeni wieprzowej
- 3-4 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (60 g)
- 1-2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, sól himalajska
- 2-3 ugotowane lub upieczone bataty (690 g)
- ½ główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
- 2 cebule (200 g)
- Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
- Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >