fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca6ce1034-03fb-4c70-8d94-7debcb9225b6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm
  • Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową
  • Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej
  • Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem
  • Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na tej samej patelni
  • Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
  • Dodajemy sól
  • Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
  • Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z cytryny
  • Ugotowane lub upieczone wcześniej bataty rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą
  • Podajemy razem z mięsem i kapustą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast mąki kokosowej można użyć wiórków kokosowych. Bataty można gotować w wodzie przez 10-15 minut, na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez 40-50 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg schabu lub pieczeni wieprzowej
  • 3-4 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (60 g)
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, sól himalajska
  • 2-3 ugotowane lub upieczone bataty (690 g)
  • ½ główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny lub z limonki (80 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >