fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet schabowy, buraczki, fasolka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c596cabc1-efaf-4978-8d70-7a01c18f5f6d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlet schabowy, buraczki, fasolka

Przygotowanie

Kotlet schabowy

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kładziemy na mięso folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem o połowę
  • Kotlety posypujemy przyprawami z każdej strony
  • Przygotowujemy dwa talerze – na jeden wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy, na drugi wysypujemy bułkę tartą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Panierujemy kotlety w kolejności podanych talerzy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety przenosimy na talerze, a obok nakładamy buraczki i fasolkę

Buraczki

  • Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
  • Następnie wyciągamy buraki na deskę i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Buraki oraz jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Następnie buraki z jabłkiem dodajemy na patelnię z cebulą
  • Dodajemy również pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut

Fasolka

  • Z fasolki odcinamy końcówki
  • Następnie gotujemy fasolkę we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Fasolkę odcedzamy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań ze schabem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlet schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (160 g)
  • Bułka tarta (55 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Buraczki

  • Burak (210 g)
  • Jabłko (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Cukier trzcinowy (0.5 g)

Fasolka

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (400 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Grzanki z serem, jajo, batat, awokado

Batat obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Awokado obieramy, kroimy w paski i…

WIĘCEJ >

Gulasz z ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…

WIĘCEJ >