fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet schabowy, buraczki, fasolka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c596cabc1-efaf-4978-8d70-7a01c18f5f6d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlet schabowy, buraczki, fasolka

Przygotowanie

Kotlet schabowy

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kładziemy na mięso folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem o połowę
  • Kotlety posypujemy przyprawami z każdej strony
  • Przygotowujemy dwa talerze – na jeden wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy, na drugi wysypujemy bułkę tartą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Panierujemy kotlety w kolejności podanych talerzy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety przenosimy na talerze, a obok nakładamy buraczki i fasolkę

Buraczki

  • Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
  • Następnie wyciągamy buraki na deskę i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Buraki oraz jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Następnie buraki z jabłkiem dodajemy na patelnię z cebulą
  • Dodajemy również pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut

Fasolka

  • Z fasolki odcinamy końcówki
  • Następnie gotujemy fasolkę we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Fasolkę odcedzamy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań ze schabem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlet schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (160 g)
  • Bułka tarta (55 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Buraczki

  • Burak (210 g)
  • Jabłko (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Cukier trzcinowy (0.5 g)

Fasolka

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (400 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Brukselka z płatkami migdałowymi

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru) Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i…

WIĘCEJ >

Owsianka z owocami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Kiwi obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >