fbpx
logo
Szukaj
open close

Panierowany schabowy z kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f5c42fa-8f23-45df-83fe-1cc60b103547
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Panierowany schabowy z kapustą

Przygotowanie

Panierowany schabowy

  • Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa
  • Plastry mięsa posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie kładziemy na talerze

Kapusta czerwona

  • Kapustę drobno szatkujemy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Jabłko oraz marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy ocet oraz olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę z majonezem przenosimy do miski z kapustą i całość dokładnie mieszamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cytrynę kroimy na ćwiartki
  • Kapustę nakładamy na talerze obok kotletów i dekorujemy pomidorkami, cytryną oraz natką pietruszki (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia mięsa schabowego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Panierowany schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (320 g)
  • Bułka tarta (110 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Mleko kokosowe (25 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Kapusta czerwona

  • Kapusta czerwona (250 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Jabłko (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Cebula (25 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Szatkownica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kolorowe pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie…

WIĘCEJ >

Burgery z indyka z surówką

Cebulę obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w drobną kostkę Kapustę szatkujemy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z szynką i smażymy przez ok. 2-3…

WIĘCEJ >

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy cukier i przyprawy (imbir i pieprz), dolewamy sok jabłkowy i sos sojowy, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Jaja z boczkiem i z awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja, przyprawiamy i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy wszystkie warzywa, a…

WIĘCEJ >