fbpx
logo
Szukaj
open close

Panierowany schabowy z kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f5c42fa-8f23-45df-83fe-1cc60b103547
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Panierowany schabowy z kapustą

Przygotowanie

Panierowany schabowy

  • Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa
  • Plastry mięsa posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie kładziemy na talerze

Kapusta czerwona

  • Kapustę drobno szatkujemy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Jabłko oraz marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy ocet oraz olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę z majonezem przenosimy do miski z kapustą i całość dokładnie mieszamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cytrynę kroimy na ćwiartki
  • Kapustę nakładamy na talerze obok kotletów i dekorujemy pomidorkami, cytryną oraz natką pietruszki (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia mięsa schabowego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Panierowany schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (320 g)
  • Bułka tarta (110 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Mleko kokosowe (25 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Kapusta czerwona

  • Kapusta czerwona (250 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Jabłko (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Cebula (25 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Szatkownica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlet schabowy z frytkami

Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i (…)

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy (…)

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę (…)

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru (…)

WIĘCEJ >