Panierowany schabowy z kapustą
Panierowany schabowy z kapustą
Przygotowanie
Panierowany schabowy
- Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa
- Plastry mięsa posypujemy z każdej strony przyprawami
- Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
- Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie kładziemy na talerze
Kapusta czerwona
- Kapustę drobno szatkujemy i przenosimy do miski
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Jabłko oraz marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Zieleninę siekamy i dodajemy do miski
- Do osobnej miski wlewamy ocet oraz olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę z majonezem przenosimy do miski z kapustą i całość dokładnie mieszamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Cytrynę kroimy na ćwiartki
- Kapustę nakładamy na talerze obok kotletów i dekorujemy pomidorkami, cytryną oraz natką pietruszki (tak jak na załączonym obrazku)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia mięsa schabowego.
Autor
Lista składników
Panierowany schabowy
- Wieprzowina schab (surowy) (320 g)
- Bułka tarta (110 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Mleko kokosowe (25 ml)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Kapusta czerwona
- Kapusta czerwona (250 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Jabłko (45 g)
- Marchew (45 g)
- Cebula (25 g)
- Cytryna (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.