fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Panierowany schabowy z kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f5c42fa-8f23-45df-83fe-1cc60b103547
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Panierowany schabowy z kapustą

Przygotowanie

Panierowany schabowy

  • Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa
  • Plastry mięsa posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie kładziemy na talerze

Kapusta czerwona

  • Kapustę drobno szatkujemy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Jabłko oraz marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy ocet oraz olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę z majonezem przenosimy do miski z kapustą i całość dokładnie mieszamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cytrynę kroimy na ćwiartki
  • Kapustę nakładamy na talerze obok kotletów i dekorujemy pomidorkami, cytryną oraz natką pietruszki (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia mięsa schabowego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Panierowany schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (320 g)
  • Bułka tarta (110 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Mleko krowie (25 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Kapusta czerwona

  • Kapusta czerwona (250 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Jabłko czerwone (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Cebula (25 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Szatkownica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

Ciasto Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Renifer Gruszkę kroimy w paski różnej…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone, boczek, pomidorki koktajlowe

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące Obok boczku wybijamy jaja i smażmy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Boczek i jaja…

WIĘCEJ >

Kremowe curry z kurczakiem

W rondlu zagotowujemy wodę Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na…

WIĘCEJ >