fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem cukiniowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbfc474f-413d-4929-ae62-25f371d39ae2

Krem cukiniowy

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
  • Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • W garnku rozgrzewamy masło
  • Umieszczamy w nim cebulę, czosnek, jarmuż i cukinię
  • Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  • Całość miksujemy do powstania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy z mozzarellą, słonecznikiem i kiełkami

Rady dietetyka

Jeśli ktoś nie może spożywać sera mozzarella, to nie pomija go w przepisie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy krem z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia zielona (300 g)
  • 2 garście jarmużu (40 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 4 łyżki cebuli dymki (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 5 plastrów sera mozzarella (75 g)
  • 1 łyżka pestek słonecznika (10 g)
  • 2 łyżki kiełków lucerny (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >