fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem cukiniowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbfc474f-413d-4929-ae62-25f371d39ae2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem cukiniowy

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
  • Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • W garnku rozgrzewamy masło
  • Umieszczamy w nim cebulę, czosnek, jarmuż i cukinię
  • Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  • Całość miksujemy do powstania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy z mozzarellą, słonecznikiem i kiełkami

Rady dietetyka

Jeśli ktoś nie może spożywać sera mozzarella, to nie pomija go w przepisie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy krem z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia zielona (300 g)
  • 2 garście jarmużu (40 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 4 łyżki cebuli dymki (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 5 plastrów sera mozzarella (75 g)
  • 1 łyżka pestek słonecznika (10 g)
  • 2 łyżki kiełków lucerny (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >