fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem cukiniowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbfc474f-413d-4929-ae62-25f371d39ae2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem cukiniowy

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
  • Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • W garnku rozgrzewamy masło
  • Umieszczamy w nim cebulę, czosnek, jarmuż i cukinię
  • Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  • Całość miksujemy do powstania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy z mozzarellą, słonecznikiem i kiełkami

Rady dietetyka

Jeśli ktoś nie może spożywać sera mozzarella, to nie pomija go w przepisie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy krem z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia zielona (300 g)
  • 2 garście jarmużu (40 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 4 łyżki cebuli dymki (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 5 plastrów sera mozzarella (75 g)
  • 1 łyżka pestek słonecznika (10 g)
  • 2 łyżki kiełków lucerny (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Wołowina duszona w warzywach

Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >