fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem cukiniowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbfc474f-413d-4929-ae62-25f371d39ae2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem cukiniowy

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
  • Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • W garnku rozgrzewamy masło
  • Umieszczamy w nim cebulę, czosnek, jarmuż i cukinię
  • Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  • Całość miksujemy do powstania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy z mozzarellą, słonecznikiem i kiełkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy krem z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Ser mozzarella (75 g)
  • Jarmuż (świeży) (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Kiełki lucerny (15 g)
  • Pestki słonecznika obrane (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami

Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponką i cukinią

Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…

WIĘCEJ >