Krem cukiniowy
Krem cukiniowy
Przygotowanie
- Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
- Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
- Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- W garnku rozgrzewamy masło
- Umieszczamy w nim cebulę, czosnek, jarmuż i cukinię
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
- Całość miksujemy do powstania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Podajemy z mozzarellą, słonecznikiem i kiełkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy krem z cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Ser Mozzarella (75 g)
- Jarmuż (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Kiełki lucerny (15 g)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Krem z cukinii z kawałkami kurczaka
Kroimy selera i wrzucamy na rozgrzaną patelnię Jak się zeszkli wrzucamy cukinię i dusimy, aż zmięknie Dodajemy na koniec posiekany ząbek czosnku Zalewamy wszystko bulionem Dusimy przez 5 minut Dodajemy kolendrę, doprawiamy i blendujemy Doprawiamy,…
WIĘCEJ >Krem z cukinii i kurczaka
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >