Krem szczawiowy z owocami
Krem szczawiowy z owocami
Przygotowanie
- Liście szczawiu odrywamy od łodyżek, duże liście rozrywamy wzdłuż na pół
- Następnie szczaw dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy nożyczkami
- Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne
- Miąższ jabłka skrapiamy sokiem z cytryny
- Do rondla wlewamy wodę, tak aby przykryła dno
- Wkładamy szczaw i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
- Dodajemy jabłko, słodzik i przyprawy, dolewamy pozostałą wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
- Banany obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy do rondla ze szczawiem, aby nie ściemniały
- Całość gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietankę i blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładki krem
- Krem wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szczawiem.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Banan (240 g)
- Szczaw (200 g)
- Jabłko (180 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (150 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Ksylitol (2.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.