fbpx
logo
Szukaj
open close

Clafoutis ze szczawiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c356b9323-e390-4c82-bc20-3e4ec4a26eac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Clafoutis ze szczawiem

Przygotowanie

Szczaw

  • Liście odrywamy od łodyżek, duże liście rozrywamy wzdłuż na pół
  • Następnie liście dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy nożyczkami
  • Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szczaw i przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minuty (do momentu, aż płyn odparuję)

Ciasto

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, wybijamy jaja i stopniowo dolewając mleko, mieszamy rózgą kuchenną, aż ciasto będzie gładkie
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, rozkładamy w nim szczaw i zalewamy ciastem
  • Następnie stawiamy naczynie na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szczawiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Szczaw

  • Szczaw (250 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Ciasto

  • Mleko krowie (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka orkiszowa (20 g)
  • Mąka ziemniaczana (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Nożyczki, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa szczawiowa

Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >