fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-1-2

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Przygotowanie

  • Szczaw wypłukać i pokroić
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę
  • Dodajemy pokrojony szczaw
  • Zalewamy rosołem
  • Wyciskamy sok z cytryny do garnka
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Każde jajko kroimy na ćwiartki i nakładamy na talerze
  • Zalewamy jajka gorącą zupą

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – wtedy przygotowanie zupy zajmuje niewiele czasu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 125 g świeżego szczawiu
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • 2 ugotowane na twardo jajka (ok. 102 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >