Kurczak taco z sosem salsa
Kurczak taco z sosem salsa
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w ćwiartki (gniazdo nasienne usuwamy)
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę i grillujemy do momentu, aż jej skórka się zwęgli
- Następnie przenosimy paprykę do miski i przykrywamy folią
- Gdy papryka ostygnie – obieramy ją ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski
- Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do miski z papryką
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z papryką
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z papryką
- Do miski z papryką dodajemy sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
- Do blendera wsypujemy płatki kukurydziane i drobno mielimy, po czym przesypujemy na talerz
- Dosypujemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Mięso kroimy w paski
- Na osobny talerz wysypujemy mąkę, a jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
- Mięso panierujemy w kolejności – mąka, jajo i płatki kukurydziane
- Następnie przenosimy mięso do formy do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-35 minut (do momentu, aż panierka będzie chrupiąca)
- Mięso podajemy z zimnym sosem salsa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Pomidor (200 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Płatki kukurydziane (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Sok z limonki (bio) (18 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz kajeński (6 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczany żółw
Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…
WIĘCEJ >Zapiekanka warzywna z koprem
Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski z zieleniną…
WIĘCEJ >Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy
WIĘCEJ >