fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak taco z sosem salsa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4314c78c-f2de-4692-a48f-0d19d00cd1ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak taco z sosem salsa

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w ćwiartki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i grillujemy do momentu, aż jej skórka się zwęgli
  • Następnie przenosimy paprykę do miski i przykrywamy folią
  • Gdy papryka ostygnie – obieramy ją ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do miski z papryką
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z papryką
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z papryką
  • Do miski z papryką dodajemy sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
  • Do blendera wsypujemy płatki kukurydziane i drobno mielimy, po czym przesypujemy na talerz
  • Dosypujemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mięso kroimy w paski
  • Na osobny talerz wysypujemy mąkę, a jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Mięso panierujemy w kolejności – mąka, jajo i płatki kukurydziane
  • Następnie przenosimy mięso do formy do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-35 minut (do momentu, aż panierka będzie chrupiąca)
  • Mięso podajemy z zimnym sosem salsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Pomidor (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Płatki kukurydziane (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sok z limonki (bio) (18 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz kajeński (6 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna z koprem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski z zieleniną…

WIĘCEJ >

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy

WIĘCEJ >