fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak taco z sosem salsa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4314c78c-f2de-4692-a48f-0d19d00cd1ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak taco z sosem salsa

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w ćwiartki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i grillujemy do momentu, aż jej skórka się zwęgli
  • Następnie przenosimy paprykę do miski i przykrywamy folią
  • Gdy papryka ostygnie – obieramy ją ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do miski z papryką
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z papryką
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z papryką
  • Do miski z papryką dodajemy sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
  • Do blendera wsypujemy płatki kukurydziane i drobno mielimy, po czym przesypujemy na talerz
  • Dosypujemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mięso kroimy w paski
  • Na osobny talerz wysypujemy mąkę, a jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Mięso panierujemy w kolejności – mąka, jajo i płatki kukurydziane
  • Następnie przenosimy mięso do formy do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-35 minut (do momentu, aż panierka będzie chrupiąca)
  • Mięso podajemy z zimnym sosem salsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Pomidor (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Płatki kukurydziane (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sok z limonki (bio) (18 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz kajeński (6 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Placki marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki jagodowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do…

WIĘCEJ >

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem,…

WIĘCEJ >