fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak piri piri po portugalsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cff09099c-5ffb-48af-96f8-23fc366035e8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak piri piri po portugalsku

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy
  • Czosnek, chili oraz zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy na pastę
  • Mięso dokładnie nacieramy przygotowaną pastą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (co ok. 1-2 godz. obracamy mięso na drugą stronę)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kładziemy na blachę (skórą do góry) i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Chili (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >

Pikantne filety rybne

Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i wkładamy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i chili) i mieszamy Mieszankę wylewamy na rybę i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pies

Paprykę czerwoną kroimy w półokrągłe słupki Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt uszu Rzodkiewkę kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki wycinamy nos i oczy Z papryki żółtej wycinamy trójkąt Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >