Kurczak piri piri po portugalsku
Kurczak piri piri po portugalsku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy
- Czosnek, chili oraz zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy na pastę
- Mięso dokładnie nacieramy przygotowaną pastą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (co ok. 1-2 godz. obracamy mięso na drugą stronę)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso kładziemy na blachę (skórą do góry) i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Chili (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Amok – danie Kambodżanskie
Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….
WIĘCEJ >Omlet z wędzonym boczkiem
Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…
WIĘCEJ >Pikantne filety rybne
Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i wkładamy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i chili) i mieszamy Mieszankę wylewamy na rybę i…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pies
Paprykę czerwoną kroimy w półokrągłe słupki Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt uszu Rzodkiewkę kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki wycinamy nos i oczy Z papryki żółtej wycinamy trójkąt Wszystkie składniki układamy…
WIĘCEJ >