Kremowy kurczak curry z migdałami
Kremowy kurczak curry z migdałami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu)
- Mięso kroimy na większe kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pastę i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, aż mięso się przyrumieni
- Dodajemy przecier i smażymy przez ok. 1 minutę
- Stopniowo dodajemy jogurt i cały czas mieszamy
- Dodajemy tłuszcz (masło) oraz migdały i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (900 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Migdał (50 g)
- Pasta curry czerwona (42 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaki w sosie tatarskim
Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ogórka kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do…
WIĘCEJ >Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka lub indyka po włosku
Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i…
WIĘCEJ >Smażone przegrzebki
Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…
WIĘCEJ >