fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiący kurczak z parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc92f7033-818b-416f-8b81-a8644d092fed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiący kurczak z parmezanem

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie rozprowadzamy mieszankę na talerzu
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy musztardę i lekko ubijamy
  • Mięso przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem), zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej
  • Następnie kładziemy mięso na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złotobrązowy kolor)
  • Upieczone mięso kładziemy na talerzach i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać np. z duszonymi pomidorami i grzybami lub z sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane nachos z warzywami i serem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…

WIĘCEJ >