fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiący kurczak z parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc92f7033-818b-416f-8b81-a8644d092fed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiący kurczak z parmezanem

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie rozprowadzamy mieszankę na talerzu
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy musztardę i lekko ubijamy
  • Mięso przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem), zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej
  • Następnie kładziemy mięso na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złotobrązowy kolor)
  • Upieczone mięso kładziemy na talerzach i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać np. z duszonymi pomidorami i grzybami lub z sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica wołowa z awokado

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Cebula nadziewana mięsnym farszem

Cebulę białą z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wkładamy cebule czerwone, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie…

WIĘCEJ >

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >