fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak curry ze smażonymi bananami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd36be5d7-996f-400e-a980-f6a3de3f2544
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Owoce obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Dolewamy mleko oraz bulion, dodajemy owoce, mieszamy i dusimy przez ok. 6-7 minut
  • Na suchej patelni prażymy migdały, które następnie dodajemy do ryżu
  • Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy banany i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, na wierzch kładziemy mięso, a obok banana

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Ananas (150 g)
  • Brzoskwinia (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Migdał (50 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek

Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia do wycinania warzyw) Z oliwek wycinamy…

WIĘCEJ >

Szkocki rosół z porem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >