Kurczak na makaronie z cukinii
Kurczak na makaronie z cukinii
Przygotowanie
- Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
- Cebulę kroimy w piórka
- Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
- Dodajemy pokrojoną cebulę
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy rosół
- Lekko solimy
- Dusimy na małym ogniu 10 min
- W tym czasie robimy makaron z cukinii
- Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
- Do gorącego sosu dorzucamy makaron
- Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie
- Nakładamy na talerz
- Posypujemy szczypiorkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z makaronem z cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Kurczak pierś (150 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Ryżanka ze słonecznikiem
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…
WIĘCEJ >Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >