Chrupiący kurczak na ostro
Chrupiący kurczak na ostro
Przygotowanie
- Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem)
- Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po czym smarujemy drugą stronę jogurtem i również kładziemy na przyprawach
- Patelnię grillową smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać w całości lub pokrojonego na paski.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Jogurt naturalny (25 g)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka – sowa
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kiwi…
WIĘCEJ >Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…
WIĘCEJ >Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…
WIĘCEJ >