fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce19b2e77-af68-43c9-9f71-e3e1e6fba350
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
  • Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
  • Orzech nerkowca (75 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >

Sałatka nicejska z ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (na…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >