fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce19b2e77-af68-43c9-9f71-e3e1e6fba350
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
  • Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
  • Orzech nerkowca (75 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Do garnka wlewamy wodę, (…)

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >

Kurczak na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z (…)

WIĘCEJ >