fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce19b2e77-af68-43c9-9f71-e3e1e6fba350
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
  • Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
  • Orzech nerkowca (75 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Burger z pieczarki

Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…

WIĘCEJ >

Kurczak na parze z grzybami

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę i zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy wodę Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie…

WIĘCEJ >

Mięso nadziewane mozzarellą i papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Paprykę czerwoną kroimy w plastry i układamy na papier Następnie skrapiamy paprykę połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut Cebulę…

WIĘCEJ >