fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce19b2e77-af68-43c9-9f71-e3e1e6fba350
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
  • Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
  • Orzech nerkowca (75 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Zielona zupa

Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana, awokado, jajo, szpinak

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…

WIĘCEJ >