Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
- Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
- Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
- Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Ryż basmati (150 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Ananas w puszce (150 g)
- Orzech nerkowca (75 g)
- Ocet ryżowy (60 ml)
- Woda (45 ml)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >Sałatka nicejska z ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (na…
WIĘCEJ >Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Puree z kalafiora: Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu…
WIĘCEJ >