Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
- Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
- Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
- Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Ryż basmati (150 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Ananas w puszce (150 g)
- Orzech nerkowca (75 g)
- Ocet ryżowy (60 ml)
- Woda (45 ml)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Do garnka wlewamy wodę, dodajemy tłuszcz, przyprawy oraz przecier pomidorowy i całość zagotowujemy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie migdałowym
Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Kurczak curry z dynią i szpinakiem
Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy. Wstawiamy na 7 godzin na tryb…
WIĘCEJ >