fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c0eee38-a2a2-430f-90ae-0e6605ccff5f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy tłuszcz, przyprawy oraz przecier pomidorowy i całość zagotowujemy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Do naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż i dodajemy cebulę
  • Na wierzch kładziemy mięso i wylewamy sos pomidorowy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Kurczak udko (320 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Prawdziwe masło (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy (35 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Jogurt malinowy

Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy jogurt, dodajemy maliny i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >