fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c51d7562d-187e-4bd2-82d5-6f7f5c73f06e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak curry

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w krótkie słupki
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy paprykę, mieszamy i całość smażymy przez ok. 10 minut
  • W tym czasie imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Na patelnię dodajemy mięso, imbir oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut
  • Wlewamy bulion oraz mleko, dodajemy pastę, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań curry.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (200 g)
  • Marchew (135 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Imbir korzeń (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaglanka z dynią

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jaglankę…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – małpka

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z mango wycinamy kawałki na…

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i smażymy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-9 minut (aż przestanie…

WIĘCEJ >