Kurczak curry
Kurczak curry
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w krótkie słupki
- Paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy paprykę, mieszamy i całość smażymy przez ok. 10 minut
- W tym czasie imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Na patelnię dodajemy mięso, imbir oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut
- Wlewamy bulion oraz mleko, dodajemy pastę, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań curry.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (200 g)
- Marchew (135 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Czosnek (15 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Imbir korzeń (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Indyjskie curry
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >