Kurczak curry
Kurczak curry
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w krótkie słupki
- Paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy paprykę, mieszamy i całość smażymy przez ok. 10 minut
- W tym czasie imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Na patelnię dodajemy mięso, imbir oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut
- Wlewamy bulion oraz mleko, dodajemy pastę, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań curry.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (200 g)
- Marchew (135 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Czosnek (15 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Imbir korzeń (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – kotek z szynką
Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w ziołowym pesto
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >