fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjskie curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0435880-079e-41df-b0c3-1def81cb279c

Indyjskie curry

Przygotowanie

  • Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
  • Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
  • Doprawiamy solą.
  • Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
  • Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu. 
  • Marchewkę i kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
  • Warzywa i mięso podduszamy z mlekiem kokosowym przez 10-15 minut i doprawiamy przyprawą curry.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.

Możemy podać z makaronem warzywnym lub z ryżem. Wszystko zależy od preferencji oraz rodzaju diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
  • 200 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 szczypta przyprawy curry (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Łyżka drewniana, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >