Indyjskie curry
Indyjskie curry
Przygotowanie
- Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
- Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
- Doprawiamy solą.
- Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
- Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu.
- Marchewkę i kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
- Warzywa i mięso podduszamy z mlekiem kokosowym przez 10-15 minut i doprawiamy przyprawą curry.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.
Możemy podać z makaronem warzywnym lub z ryżem. Wszystko zależy od preferencji oraz rodzaju diety.
Autor
Lista składników
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
- 200 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- 1 szczypta przyprawy curry (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Risotto z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…
WIĘCEJ >Potrawka z chorizo
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >Pulpeciki w rosole
Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.
WIĘCEJ >