fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjskie curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0435880-079e-41df-b0c3-1def81cb279c
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Indyjskie curry

Przygotowanie

  • Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
  • Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
  • Doprawiamy solą.
  • Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
  • Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu. 
  • Marchewkę i kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
  • Warzywa i mięso podduszamy z mlekiem kokosowym przez 10-15 minut i doprawiamy przyprawą curry.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.

Możemy podać z makaronem warzywnym lub z ryżem. Wszystko zależy od preferencji oraz rodzaju diety.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
  • 200 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 szczypta przyprawy curry (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Łyżka drewniana, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Potrawka z chorizo

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >