fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjskie curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0435880-079e-41df-b0c3-1def81cb279c

Indyjskie curry

Przygotowanie

  • Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
  • Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
  • Doprawiamy solą.
  • Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
  • Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu. 
  • Marchewkę i kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
  • Warzywa i mięso podduszamy z mlekiem kokosowym przez 10-15 minut i doprawiamy przyprawą curry.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.

Możemy podać z makaronem warzywnym lub z ryżem. Wszystko zależy od preferencji oraz rodzaju diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
  • 200 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 szczypta przyprawy curry (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Łyżka drewniana, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >