Gotowany kurczak z imbirem
Gotowany kurczak z imbirem
Przygotowanie
- Imbir obieramy i drobno siekamy
- Cebulę drobno siekamy
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze
- Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką polewamy mięso
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Na rondel kładziemy naczynie do gotowania na parze, posypujemy mięso imbirem i cebulą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 30 minut (aż mięso zrobi się białe)
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula dymka (45 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki
Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść
WIĘCEJ >Jaja na miękko, boczek, sałata, pomarańcza
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Boczek kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 10 minut (na skwarki) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Do…
WIĘCEJ >Czarny hummus
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >