Cytrynowy kurczak z komosą
Cytrynowy kurczak z komosą
Przygotowanie
- Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną
- Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (co ok. 30-60 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Pomidorki kroimy w ćwiartki
- Zieleninę (miętę) drobno siekamy
- Komosę odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy pomidorki, zieleninę (miętę), pozostały sok z cytryny oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 8 minut z każdej strony
- Na talerze nakładamy mięso, a obok komosę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Komosa ryżowa biała (200 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Mięta (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Grillowany kurczak po tajsku
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy przyprawy (pieprz), cukier oraz sos sojowy i całość dokładnie blendujemy Mięso…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >