fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowy kurczak z komosą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceddb9a82-c033-487a-a24e-4defa52eb20f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cytrynowy kurczak z komosą

Przygotowanie

  • Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną
  • Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (co ok. 30-60 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Pomidorki kroimy w ćwiartki
  • Zieleninę (miętę) drobno siekamy
  • Komosę odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy pomidorki, zieleninę (miętę), pozostały sok z cytryny oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 8 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok komosę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Komosa ryżowa biała (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl tropikalny

Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Dziecięcy kotlecik – rybka

Mięso oczyszczamy i wyrajamy podłużne kółko (na kształt rybki) Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Roladki wołowe ze szpinakiem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką, jednolitą masę i smażymy przez ok. 1 minutę Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo…

WIĘCEJ >