Cytrynowy kurczak z komosą
Cytrynowy kurczak z komosą
Przygotowanie
- Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną
- Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (co ok. 30-60 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Pomidorki kroimy w ćwiartki
- Zieleninę (miętę) drobno siekamy
- Komosę odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy pomidorki, zieleninę (miętę), pozostały sok z cytryny oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 8 minut z każdej strony
- Na talerze nakładamy mięso, a obok komosę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Komosa ryżowa biała (200 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Mięta (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl tropikalny
Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Dziecięcy kotlecik – rybka
Mięso oczyszczamy i wyrajamy podłużne kółko (na kształt rybki) Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być…
WIĘCEJ >Jednoporcjowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…
WIĘCEJ >Roladki wołowe ze szpinakiem
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką, jednolitą masę i smażymy przez ok. 1 minutę Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo…
WIĘCEJ >