fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0773e774-1e74-458b-8c49-05ffd5e30d17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z migdałami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski
  • Dodajemy mąkę, wlewamy białka oraz połowę sosu sojowego i całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na ok. 30 minut
  • Po tym czasie gotujemy mięso we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (podczas gotowania rozdzielamy sklejone kawałki mięsa), a następnie odcedzamy
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Cebulę i seler kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy seler i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso, migdały, sos sojowy oraz wodę i smażymy przez ok. 4-6 minut, cały czas mieszając

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Do tego dania możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. pomidory lub paprykę.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Migdał (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jajo białko (31 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z makaronem i kapustą

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >

Pieczona łopatka z pak choi

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) Pieczony batat z…

WIĘCEJ >