Leczo na ostro
Leczo na ostro
Przygotowanie
- W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy.
- Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.
- Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę wędzoną i chilli.
- Zawartość garnka zalewamy passtatą pomidorową i dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy danie jeszcze ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
- Na koniec sprawdzamy miękkość warzyw. Danie jest gotowe gdy z łatwością możemy wbić widelec w cukinię.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.
Autor
Lista składników
- Passata pomidorowa (500 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Kiełbasa dojrzewająca (170 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Papryka wędzona mielona (16 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Imbir (świeży) (10 g)
- Chili (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…
WIĘCEJ >Zimne nóżki paleo
Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…
WIĘCEJ >Kopytka żytnie z makiem
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…
WIĘCEJ >Gryczanka z jogurtem i miętą
Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą
WIĘCEJ >