fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f634d85-c946-4224-9f7f-be02d4516978-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo na ostro

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy.
  • Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.
  • Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę wędzoną i chilli.
  • Zawartość garnka zalewamy passtatą pomidorową i dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy danie jeszcze ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Na koniec sprawdzamy miękkość warzyw. Danie jest gotowe gdy z łatwością możemy wbić widelec w cukinię.  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Passata pomidorowa (500 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Kiełbasa dojrzewająca (170 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Papryka wędzona mielona (16 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Imbir (świeży) (10 g)
  • Chili (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i topinamburu

Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…

WIĘCEJ >