fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f634d85-c946-4224-9f7f-be02d4516978-1

Leczo na ostro

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy.
  • Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.
  • Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę wędzoną i chilli.
  • Zawartość garnka zalewamy passtatą pomidorową i dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy danie jeszcze ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Na koniec sprawdzamy miękkość warzyw. Danie jest gotowe gdy z łatwością możemy wbić widelec w cukinię.  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie ciekawe propozycje przyrządzenia lecza.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 2 kiełbasy dojrzewające (170 g)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka kurkumy (8 g)
  • 1 łyżka chilli (3 g)
  • 1 plaster świeżego imbiru (10 g)
  • 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego do smażenia (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolnowarzona rolada

Mięso układamy w misie wolnowaru, dodajemy wodę i przyprawy Ustawiamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. Podając kroimy w plastry

WIĘCEJ >

Ryż w soczystym sosie

Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >