fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f634d85-c946-4224-9f7f-be02d4516978-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo na ostro

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy.
  • Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.
  • Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę wędzoną i chilli.
  • Zawartość garnka zalewamy passtatą pomidorową i dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy danie jeszcze ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Na koniec sprawdzamy miękkość warzyw. Danie jest gotowe gdy z łatwością możemy wbić widelec w cukinię.  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie ciekawe propozycje przyrządzenia lecza.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 2 kiełbasy dojrzewające (170 g)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka kurkumy (8 g)
  • 1 łyżka chilli (3 g)
  • 1 plaster świeżego imbiru (10 g)
  • 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego do smażenia (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Wolno gotowana wołowina

Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >