Leczo na ostro
Leczo na ostro
Przygotowanie
- W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy.
- Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.
- Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę wędzoną i chilli.
- Zawartość garnka zalewamy passtatą pomidorową i dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy danie jeszcze ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
- Na koniec sprawdzamy miękkość warzyw. Danie jest gotowe gdy z łatwością możemy wbić widelec w cukinię.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie ciekawe propozycje przyrządzenia lecza.
Autor
Lista składników
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 kiełbasy dojrzewające (170 g)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka kurkumy (8 g)
- 1 łyżka chilli (3 g)
- 1 plaster świeżego imbiru (10 g)
- 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej (16 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego do smażenia (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta drobiowa
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Wolno gotowana wołowina
Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…
WIĘCEJ >Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Gulasz w pomidorach i z kapustą
Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…
WIĘCEJ >