fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71d71d82-6006-49bd-b820-67347a314664-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo z dyni

Przygotowanie

  • Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler płuczemy i kroimy w plasterki
  • Pora kroimy na pół, płuczemy i kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy kiełbasę
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy wszystkie pozostałe warzywa
  • Dodajemy przecier/koncentrat
  • Podsmażamy 3 min, cały czas mieszając
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn
  • Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości wsadu w garnku
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 min
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz również przyrządzić leczo z dyni, cukinii, a także z patisona – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ¼ dyni (około 700 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 75 g przecieru/koncentratu pomidorowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 igły rozmarynu (ok. 1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >