Leczo z dyni
Leczo z dyni
Przygotowanie
- Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Seler płuczemy i kroimy w plasterki
- Pora kroimy na pół, płuczemy i kroimy w półksiężyce
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy kiełbasę
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy wszystkie pozostałe warzywa
- Dodajemy przecier/koncentrat
- Podsmażamy 3 min, cały czas mieszając
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn
- Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości wsadu w garnku
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 min
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Dynia Hokkaido (świeża) (350 g)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Przecier pomidorowy (75 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Por (35 g)
- Seler naciowy (25 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (5 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielony koktajl jagodowy
Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu
WIĘCEJ >Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…
WIĘCEJ >