fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71d71d82-6006-49bd-b820-67347a314664-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo z dyni

Przygotowanie

  • Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler płuczemy i kroimy w plasterki
  • Pora kroimy na pół, płuczemy i kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy kiełbasę
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy wszystkie pozostałe warzywa
  • Dodajemy przecier/koncentrat
  • Podsmażamy 3 min, cały czas mieszając
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn
  • Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości wsadu w garnku
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 min
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz również przyrządzić leczo z dyni, cukinii, a także z patisona – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ¼ dyni (około 700 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 75 g przecieru/koncentratu pomidorowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 igły rozmarynu (ok. 1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…

WIĘCEJ >

Miks wędlin z miksem sałat

Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…

WIĘCEJ >

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab

WIĘCEJ >