fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4200637-33b5-4702-a3bf-2d814e466274
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo

Przygotowanie

  • Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry.
  • Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę, drobno posiekaną chilli oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 3-5 minut.
  • Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Całość dusić na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje leczo.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 4 pomidory (680 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (lub ostra papryka w proszku – 40 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (4 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Morele suszone z sarną zapiekane w boczku

Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…

WIĘCEJ >