fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4200637-33b5-4702-a3bf-2d814e466274
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo

Przygotowanie

  • Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry.
  • Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę, drobno posiekaną chilli oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 3-5 minut.
  • Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Całość dusić na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje leczo.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 4 pomidory (680 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (lub ostra papryka w proszku – 40 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (4 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >