Leczo
Leczo
Przygotowanie
- Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry.
- Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę, drobno posiekaną chilli oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 3-5 minut.
- Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut.
- Na koniec dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
- Całość dusić na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje leczo.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 4 pomidory (680 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (lub ostra papryka w proszku – 40 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (4 g)
- 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Porzeczki czarne lub czerwone
Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła
WIĘCEJ >Frytki z batatów w boczku
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy do miękkości- 20-25…
WIĘCEJ >Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >