fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4200637-33b5-4702-a3bf-2d814e466274

Leczo

Przygotowanie

  • Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry.
  • Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę, drobno posiekaną chilli oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 3-5 minut.
  • Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Całość dusić na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje leczo.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 4 pomidory (680 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (lub ostra papryka w proszku – 40 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (4 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Praska do czosnku, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >