Leczo AIP
Leczo AIP
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry.
- Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut.
- Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i ziołami.
- Całość dusimy na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – patrz na piktogramy.
Uwagi
Możesz zainspirować się równie smacznymi propozycjami leczo, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 3 gałązki posiekanej natki pietruszki (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >