fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-4-6

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie

  • Cukinię pokroić w kostkę
  • Paprykę pokroić z paseczki
  • Pomidory pokroić w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w paseczki lub w kostkę
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Szykujemy garnek, do którego będziemy po kolei przerzucać przesmażone produkty
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Zasmażamy 4 min
  • Przekładamy przesmażone składniki do uszykowanego garnka
  • Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler
  • Smażymy 4 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka
  • Patelnię myjemy, wycieramy i rozgrzewamy kolejną łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy boczek
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy cukinię i paprykę
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka
  • Zalewamy zawartość garnka wodą, tak żeby poziom płynu był wyższy o 3 cm
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Dodajemy oregano
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj do potrawy przypraw w postaci ziaren ziela angielskiego, liści laurowych oraz pieprzu czarnego. Masło klarowane Ghee zastąp smalcem z gęsi, łojem lub olejem kokosowym.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¼ cukinii (ok. 75 g)
  • ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • ½ pomidora (ok. 80 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g pieczarek
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1 garść świeżego, posiekanego oregano (ok. 20 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • Kopczasta łyżki masła klarowanego, smalcu lub łoju (ok. 30 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >