fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-4-6

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie

  • Cukinię pokroić w kostkę
  • Paprykę pokroić z paseczki
  • Pomidory pokroić w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w paseczki lub w kostkę
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Szykujemy garnek, do którego będziemy po kolei przerzucać przesmażone produkty
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Zasmażamy 4 min
  • Przekładamy przesmażone składniki do uszykowanego garnka
  • Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler
  • Smażymy 4 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka
  • Patelnię myjemy, wycieramy i rozgrzewamy kolejną łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy boczek
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy cukinię i paprykę
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka
  • Zalewamy zawartość garnka wodą, tak żeby poziom płynu był wyższy o 3 cm
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Dodajemy oregano
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj do potrawy przypraw w postaci ziaren ziela angielskiego, liści laurowych oraz pieprzu czarnego. Masło klarowane Ghee zastąp smalcem z gęsi, łojem lub olejem kokosowym.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¼ cukinii (ok. 75 g)
  • ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • ½ pomidora (ok. 80 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g pieczarek
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1 garść świeżego, posiekanego oregano (ok. 20 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • Kopczasta łyżki masła klarowanego, smalcu lub łoju (ok. 30 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka ziemniaczana

Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i pora, poddusić. Pod konie dodać szynkę w małych kawałkach Wymieszać wszystko z ziemniakami,…

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >