fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z patisona

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf6e9c570-9e55-43a7-bb46-4617cb2c1883-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo z patisona

Przygotowanie

  • Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić
  • Obranego patisona kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę lub piórka
  • Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kostkę
  • Boczek kroimy w paski lub kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy boczek i kiełbasę
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy paprykę i patisona
  • Dodajemy pomidory i wszystkie zioła
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy pod przykryciem 20 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętajmy, by unikać spożywania produktów znajdujących się w puszkach. Tego typu opakowania kumulują metale ciężkie, które mogą zatruwać nasz organizm (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel i zatrutych metalami ciężkimi).

Uwagi

Możesz również przyrządzić leczo z dodatkiem dyni, cukinii – powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 patisonów mini (220 g)
  • ½ słoika pomidorów bez skórki (ewentualnie z puszki – 250 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (ok. 1 g)
  • 1 szczypta tymianku (ok. 1 g)
  • 1 szczypta bazylii (ok. 1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >