Leczo z patisona
Leczo z patisona
Przygotowanie
- Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić
- Obranego patisona kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę lub piórka
- Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kostkę
- Boczek kroimy w paski lub kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy boczek i kiełbasę
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy paprykę i patisona
- Dodajemy pomidory i wszystkie zioła
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy pod przykryciem 20 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Pamiętajmy, by unikać spożywania produktów znajdujących się w puszkach. Tego typu opakowania kumulują metale ciężkie, które mogą zatruwać nasz organizm (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel i zatrutych metalami ciężkimi).
Uwagi
Możesz również przyrządzić leczo z dodatkiem dyni, cukinii – powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 10 patisonów mini (220 g)
- ½ słoika pomidorów bez skórki (ewentualnie z puszki – 250 g)
- ½ czerwonej papryki (115 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 kiełbasy śląskie (170 g)
- 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
- 1 szczypta rozmarynu (ok. 1 g)
- 1 szczypta tymianku (ok. 1 g)
- 1 szczypta bazylii (ok. 1 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z cukinii z kawałkami kurczaka
Kroimy selera i wrzucamy na rozgrzaną patelnię Jak się zeszkli wrzucamy cukinię i dusimy, aż zmięknie Dodajemy na koniec posiekany ząbek czosnku Zalewamy wszystko bulionem Dusimy przez 5 minut Dodajemy kolendrę, doprawiamy i blendujemy Doprawiamy,…
WIĘCEJ >Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…
WIĘCEJ >Pieczona polędwiczka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki. Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…
WIĘCEJ >Ryżanka ze słonecznikiem
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…
WIĘCEJ >