fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z patisona

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf6e9c570-9e55-43a7-bb46-4617cb2c1883-1

Leczo z patisona

Przygotowanie

  • Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić
  • Obranego patisona kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę lub piórka
  • Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kostkę
  • Boczek kroimy w paski lub kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy boczek i kiełbasę
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy paprykę i patisona
  • Dodajemy pomidory i wszystkie zioła
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy pod przykryciem 20 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętajmy, by unikać spożywania produktów znajdujących się w puszkach. Tego typu opakowania kumulują metale ciężkie, które mogą zatruwać nasz organizm (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel i zatrutych metalami ciężkimi).

Uwagi

Możesz również przyrządzić leczo z dodatkiem dyni, cukinii – powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 patisonów mini (220 g)
  • ½ słoika pomidorów bez skórki (ewentualnie z puszki – 250 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (ok. 1 g)
  • 1 szczypta tymianku (ok. 1 g)
  • 1 szczypta bazylii (ok. 1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Wywar z kurczaka

Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >