Leczo z patisona
Leczo z patisona
Przygotowanie
- Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić
- Obranego patisona kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę lub piórka
- Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kostkę
- Boczek kroimy w paski lub kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy boczek i kiełbasę
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy paprykę i patisona
- Dodajemy pomidory i wszystkie zioła
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy pod przykryciem 20 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Pamiętajmy, aby unikać spożywania produktów znajdujących się w puszkach. Tego typu opakowania kumulują metale ciężkie, które mogą zatruwać nasz organizm (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel oraz zatrutych metalami ciężkimi).
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (250 g)
- Dynia patison (200 g)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl owocowy
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Roladki łososiowo-tuńczykowe
W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado
Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…
WIĘCEJ >