fbpx
logo
Szukaj
open close

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Przygotowanie

Mielonka

  • Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
  • Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
  • Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
  • Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
  • Całe zmielone mięso wkładamy do miski
  • Solimy, pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
  • Zakładamy wieczko z sprężyną
  • Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
  • Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
  • Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
  • Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
  • W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść

Sałatka

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Mieszamy wszystko razem na talerzu
  • Dodajemy roszponkę
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Trudny

Lista składników

Sałatka

  • Pomidor (340 g)
  • Sałata lodowa (320 g)
  • Rzodkiewka (120 g)
  • Sos vinaigrette z granatów (120 ml)
  • Sałata roszponka (95 g)

Mielonka

  • Sarnina karkówka (750 g)
  • Boczek z dzika (surowy) (500 g)
  • Sól kłodawska (10 g)
  • Pieprz ziołowy (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - wysoki, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby (…)

WIĘCEJ >