fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Przygotowanie

Mielonka

  • Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
  • Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
  • Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
  • Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
  • Całe zmielone mięso wkładamy do miski
  • Solimy, pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
  • Zakładamy wieczko z sprężyną
  • Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
  • Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
  • Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
  • Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
  • W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść

Sałatka

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Mieszamy wszystko razem na talerzu
  • Dodajemy roszponkę
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Trudny

Lista składników

Sałatka

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Sałata lodowa (320 g)
  • Rzodkiewka (120 g)
  • Sos vinaigrette z granatów (120 ml)
  • Sałata roszponka (95 g)

Mielonka

  • Sarnina karkówka (750 g)
  • Boczek z dzika (surowy) (500 g)
  • Sól kłodawska (10 g)
  • Pieprz ziołowy (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - wysoki, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >