Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Przygotowanie
Mielonka
- Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
- Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
- Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
- Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
- Całe zmielone mięso wkładamy do miski
- Solimy, pieprzymy
- Mieszamy i próbujemy
- Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
- Zakładamy wieczko z sprężyną
- Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
- Wyjmujemy szynkowar z lodówki
- Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
- Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
- Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
- Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
- Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
- Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
- W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
- Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
- Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść
Sałatka
- Sałatę rwiemy w palcach
- Pomidora kroimy w cząstki
- Rzodkiewki kroimy w plastry
- Mieszamy wszystko razem na talerzu
- Dodajemy roszponkę
- Polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Pomidor (świeży) (340 g)
- Sałata lodowa (320 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Sos vinaigrette z granatów (120 ml)
- Sałata roszponka (95 g)
Mielonka
- Sarnina karkówka (750 g)
- Boczek z dzika (surowy) (500 g)
- Sól kłodawska (10 g)
- Pieprz ziołowy (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z cynamonem i kardamonem
Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…
WIĘCEJ >Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Frytki z dyni
Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…
WIĘCEJ >