fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-1-3

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Przygotowanie

Mielonka

  • Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
  • Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
  • Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
  • Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
  • Całe zmielone mięso wkładamy do miski
  • Solimy, pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
  • Zakładamy wieczko z sprężyną
  • Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
  • Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
  • Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
  • Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
  • W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść

Sałatka

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Mieszamy wszystko razem na talerzu
  • Dodajemy roszponkę
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów (warzywo psiankowate). W sosie pomijamy dodatek musztardy. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Mielonkę można przyrządzić wcześniej – wówczas przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko 30 minut.

Można wykorzystać inny rodzaj mięsa, taki jaki preferujesz.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 7
Trudność: Trudny

Lista składników

(na około 1 kg szynki)

  • 750 g sarniny (może być gulaszowa)
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 1 płaska łyżeczka soli (10 g)
  • ¼ łyżki pieprzu ziołowego (ok. 0,5 g)

Sałatka

  • 1 liść sałaty lodowej (40 g)
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 1 rzodkiewka (15 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette z granatów (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >