fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-1-3

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Przygotowanie

Mielonka

  • Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
  • Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
  • Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
  • Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
  • Całe zmielone mięso wkładamy do miski
  • Solimy, pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
  • Zakładamy wieczko z sprężyną
  • Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
  • Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
  • Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
  • Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
  • W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść

Sałatka

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Mieszamy wszystko razem na talerzu
  • Dodajemy roszponkę
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów (warzywo psiankowate). W sosie pomijamy dodatek musztardy. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Mielonkę można przyrządzić wcześniej – wówczas przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko 30 minut.

Można wykorzystać inny rodzaj mięsa, taki jaki preferujesz.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 7
Trudność: Trudny

Lista składników

(na około 1 kg szynki)

  • 750 g sarniny (może być gulaszowa)
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 1 płaska łyżeczka soli (10 g)
  • ¼ łyżki pieprzu ziołowego (ok. 0,5 g)

Sałatka

  • 1 liść sałaty lodowej (40 g)
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 1 rzodkiewka (15 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette z granatów (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >