Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Przygotowanie
Mielonka
- Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
- Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
- Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
- Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
- Całe zmielone mięso wkładamy do miski
- Solimy, pieprzymy
- Mieszamy i próbujemy
- Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
- Zakładamy wieczko z sprężyną
- Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
- Wyjmujemy szynkowar z lodówki
- Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
- Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
- Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
- Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
- Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
- Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
- W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
- Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
- Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść
Sałatka
- Sałatę rwiemy w palcach
- Pomidora kroimy w cząstki
- Rzodkiewki kroimy w plastry
- Mieszamy wszystko razem na talerzu
- Dodajemy roszponkę
- Polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów (warzywo psiankowate). W sosie pomijamy dodatek musztardy. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Mielonkę można przyrządzić wcześniej – wówczas przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko 30 minut.
Można wykorzystać inny rodzaj mięsa, taki jaki preferujesz.
Autor
Lista składników
(na około 1 kg szynki)
- 750 g sarniny (może być gulaszowa)
- 0,5 kg surowego boczku
- 1 płaska łyżeczka soli (10 g)
- ¼ łyżki pieprzu ziołowego (ok. 0,5 g)
Sałatka
- 1 liść sałaty lodowej (40 g)
- ½ garści roszponki (ok. 12 g)
- ½ pomidora (85 g)
- 1 rzodkiewka (15 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette z granatów (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >Omlet z dodatkiem koziego sera
Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…
WIĘCEJ >Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą
Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >