fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Przygotowanie

Mielonka

  • Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa
  • Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić
  • Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku
  • Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz
  • Całe zmielone mięso wkładamy do miski
  • Solimy, pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Gotową masę mięsną wkładamy do szynkowaru
  • Zakładamy wieczko z sprężyną
  • Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Zostawiamy na stole na 2-3 godziny, żeby złapał temperaturę pokojową
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy niż szynkowar
  • Wkładamy szynkowar do pustego garnka i wlewamy wodę, tak, żeby poziom był centymetr niżej niż wysokość szynkowaru
  • Wyjmujemy szynkowar a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie wrzeć, ustawiamy minimalny ogień, tyle tylko, żeby delikatne pęcherzyki powietrza szły z dna garnka ku powierzchni
  • Wkładamy szynkowar i rozpoczynamy parzenie naszego wyrobu
  • W szynkowar wkładamy termometr i gdy szynka osiągnie temp. 72 st. C wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wyjmujemy z niego mielonkę, którą można już kroić i jeść

Sałatka

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Mieszamy wszystko razem na talerzu
  • Dodajemy roszponkę
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu czarnego oraz pomidorów (warzywo psiankowate). W sosie pomijamy dodatek musztardy. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Mielonkę można przyrządzić wcześniej – wówczas przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko 30 minut.

Można wykorzystać inny rodzaj mięsa, taki jaki preferujesz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 7
Trudność: Trudny

Lista składników

(na około 1 kg szynki)

  • 750 g sarniny (może być gulaszowa)
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 1 płaska łyżeczka soli (10 g)
  • ¼ łyżki pieprzu ziołowego (ok. 0,5 g)

Sałatka

  • 1 liść sałaty lodowej (40 g)
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 1 rzodkiewka (15 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette z granatów (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >