Mięsna kostka „rubika”
Mięsna kostka „rubika”
Przygotowanie
- Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm
- Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika”
- Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę
- Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pomidorków koktajlowych, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu przeanalizować pod kątem aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Nasze sosy vinaigrette znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 100 g czarnego salcesonu
- 100 g szynki wędzonej (wieprzowej)
- 1 ugotowana marchew (60 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >