fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-2-3

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.,
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Wsypujemy do miski
  • Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach, albo tniemy nożykiem „julienne”
  • Ogórka kroimy w kostkę
  • Koper włoski kroimy w cienkie paski lub w kostkę
  • Miętę siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Marchew i ogórek dodajemy do miski z miksowanym kalafiorem
  • Dodajemy słonecznik
  • Dodajemy sos
  • Mieszamy i próbujemy
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Uwagi

Kalafior możesz zamienić na brokuł. Sałatka smakuje o wiele lepiej, gdy odstoi około 1 godz.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • ½ kopru włoskiego (250 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 łyżka słonecznika (10 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 8–10 listków mięty (8–10 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette miodowego (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >