fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-2-3

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.,
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Wsypujemy do miski
  • Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach, albo tniemy nożykiem „julienne”
  • Ogórka kroimy w kostkę
  • Koper włoski kroimy w cienkie paski lub w kostkę
  • Miętę siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Marchew i ogórek dodajemy do miski z miksowanym kalafiorem
  • Dodajemy słonecznik
  • Dodajemy sos
  • Mieszamy i próbujemy
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Uwagi

Kalafior możesz zamienić na brokuł. Sałatka smakuje o wiele lepiej, gdy odstoi około 1 godz.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • ½ kopru włoskiego (250 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 łyżka słonecznika (10 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 8–10 listków mięty (8–10 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette miodowego (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >