Miętowa sałata z ryżem z kalafiora
Miętowa sałata z ryżem z kalafiora
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.,
- Miksujemy 5-8 sekund
- Wsypujemy do miski
- Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach, albo tniemy nożykiem „julienne”
- Ogórka kroimy w kostkę
- Koper włoski kroimy w cienkie paski lub w kostkę
- Miętę siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Marchew i ogórek dodajemy do miski z miksowanym kalafiorem
- Dodajemy słonecznik
- Dodajemy sos
- Mieszamy i próbujemy
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- Fenkuł (koper włoski) (250 g)
- Kalafior (świeży) (200 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette miodowy (40 ml)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Mięta (świeża) (10 g)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus czekoladowy z awokado
Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem
WIĘCEJ >Risotto z sosem Bolognese
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafiora ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dolewamy bulion…
WIĘCEJ >Chlebek bananowy z daktylami
Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek i jarmużu
Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…
WIĘCEJ >