Mus bananowy z sosem malinowym
Mus bananowy z sosem malinowym
Przygotowanie
- Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu
- Dododajemy nasiona chia
- Wyciskamy sok z cytryny
- Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki
- Wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
Sos malinowy:
- Maliny wkładamy do garnuszka
- Podgrzewamy aż się rozpuszczą i zagotują
- Odstawiamy na 10 min żeby trochę przestygły
- W małej miseczce mieszamy żelatynę z 50 ml zimnej wody
- Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do malin, mieszamy
- Czekamy, aż trochę przestygnie
- Zalewamy sosem deserki
- Możemy jeść od razu, lub poczekać, 2 dni w lodówce mogą stać
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje innych, równie smacznych owocowych musów.
Autor
Lista składników
- 1 banan (120 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- 1 łyżka nasion chia (10 g)
- ½ łyżeczki żelatyny (2 g)
- 50 g świeżych lub mrożonych malin
- 4 listki mięty (ok. 1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza gryczana z kurkami
Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Kruszon truskawkowo – bananowy
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >