fbpx
logo
Szukaj
open close

Omułki z kiełbasą chorizo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c17219815-d788-4424-8c78-aadfa02e5e16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omułki z kiełbasą chorizo

Przygotowanie

  • Omułki dokładnie oczyszczamy (oskrobujemy, usuwamy narośle i wyrzucamy wszystkie, których nie da się otworzyć)
  • Do garnka wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chorizo kroimy w cienkie plasterki
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Do garnka wrzucamy omułki, przykrywamy pokrywką i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty (lub do momentu, gdy muszlę się tworzą)
  • Po tym czasie omułki odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru (wszystkie omułki które pozostały zamknięte – wyrzucamy)
  • W tym samym garnku podgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy chorizo i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, dolewamy wywar z muli i mieszamy
  • Dodajemy pomidory oraz przyprawy (sól i pieprz) i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy omułki oraz posiekaną zieleninę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Omułki (świeże) (2000 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Kiełbasa chorizo (325 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Makaron z krabami i rukolą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz chili i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso z kraba i smażymy…

WIĘCEJ >

Gęś z warzywami

Gęś dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz ze strony kupra (przetapiamy go na smalec) Następnie nacieramy gęś przyprawami (majerankiem, solą i pieprzem) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2/5 ilości) Gęś wkładamy do brytfanny, a następnie…

WIĘCEJ >

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Tuńczyka odsączamy z zalewy Oliwki i zieleninę drobno siekamy Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy…

WIĘCEJ >