fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omułki z pomidorami i chili

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-257
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omułki z pomidorami i chili

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Omułki dokładnie oczyszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy pomidory oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut, aby sos lekko zgęstniał
  • Dodajemy omułki, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aż omułki się otworzą
  • Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
  • Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z omułkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Omułki (świeże) (1000 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Masło (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Surówka z kiszonej kapusty

Jabłko i marchewka ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i skrapiamy oliwą.

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >