Omułki w białym winie i ziołach
Omułki w białym winie i ziołach
Przygotowanie
- Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (natkę) drobno siekamy
- Omułki dokładnie oczyszczamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
- Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy
- Dodajemy omułki oraz zieleninę (natkę), przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 4-5 minut (gotujemy do momentu, aż omułki się otworzą)
- Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
- Dodajemy zieleninę (bazylię) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Omułki (świeże) (1000 g)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Placki jabłkowe z sosem malinowym
Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…
WIĘCEJ >Meksykańska zapiekanka z fasolą
Paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę, cebulę…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >