fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omułki w białym winie i ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca58a076c-59db-4335-8add-9aef59245b07
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omułki w białym winie i ziołach

Przygotowanie

  • Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (natkę) drobno siekamy
  • Omułki dokładnie oczyszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy
  • Dodajemy omułki oraz zieleninę (natkę), przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 4-5 minut (gotujemy do momentu, aż omułki się otworzą)
  • Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
  • Dodajemy zieleninę (bazylię) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Omułki (świeże) (1000 g)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Meksykańska zapiekanka z fasolą

Paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę, cebulę…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >