fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omułki w białym winie i ziołach

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-250
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omułki w białym winie i ziołach

Przygotowanie

  • Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (natkę) drobno siekamy
  • Omułki dokładnie oczyszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy
  • Dodajemy omułki oraz zieleninę (natkę), przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 4-5 minut (gotujemy do momentu, aż omułki się otworzą)
  • Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
  • Dodajemy zieleninę (bazylię) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Omułki (świeże) (1000 g)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >

Jajo na miękko, szynka parmeńska, szparagi

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Następnie jajo odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski z komosą Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do miski z komosą Paprykę kroimy…

WIĘCEJ >