Ostrygi w sosie szczypiorkowym
Ostrygi w sosie szczypiorkowym
Przygotowanie
- Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do rondla
- Następnie odkrawamy mięsień który łączy ostrygę z muszelką i muszelki rozdzielamy
- Ostrygi pozostawiamy w wypukłych połówkach muszli, a płaskie połówki wyrzucamy
- Do rondla wlewamy śmietankę i podgrzewamy niemal do wrzenia
- Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do rondla
- Do rondla dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Piekarnik podgrzewamy do temp. 240 st. C
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy dużą ilość soli i układamy na niej muszelki z ostrygami
- Każdą ostrygę zalewamy śmietanką ze szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 6-7 minut
- Ostrygi wyciągamy z piekarnika i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ostryg.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Ostryga (świeża) (720 g)
- Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.