fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ostrygi z pastą kaparową

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-259
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ostrygi z pastą kaparową

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę
  • Gotową pastę wkładamy do lodówki
  • Przygotowujemy ostrygi – każdą z nich przytrzymujemy ściereczką, wsuwamy nóż w zawias łączący dwie połówki muszli, po czym delikatnie podważamy, tak aby ostryga się otworzyła
  • Następnie odrywamy górną muszlę, odcinamy mięsień i delikatnie obracamy ostrygę w muszli, starając się zachować jej jak najwięcej płynu
  • Tak przygotowane ostrygi układamy na talerzach, na każdą z nich nakładamy schłodzoną pastę i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ostryga (świeża) (720 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Tosty z szynką i serem, sałatka

Tosty Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka Sałatka Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – rybka z owocami

Z kromki chleba wycinamy 2 części na kształt rybki (głowę wraz z tułowiem i ogon) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki przypominające małe trójkąty Z ananasa wycinamy kółko, następnie z tego kółka kolejne…

WIĘCEJ >