fbpx
logo
Szukaj
open close

Ostrygi z pastą kaparową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfff5d1bd-e29d-473d-872d-5c443b8a1534
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ostrygi z pastą kaparową

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę
  • Gotową pastę wkładamy do lodówki
  • Przygotowujemy ostrygi – każdą z nich przytrzymujemy ściereczką, wsuwamy nóż w zawias łączący dwie połówki muszli, po czym delikatnie podważamy, tak aby ostryga się otworzyła
  • Następnie odrywamy górną muszlę, odcinamy mięsień i delikatnie obracamy ostrygę w muszli, starając się zachować jej jak najwięcej płynu
  • Tak przygotowane ostrygi układamy na talerzach, na każdą z nich nakładamy schłodzoną pastę i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ostryga (świeża) (720 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami

Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >