Ostrygi z pastą kaparową
Ostrygi z pastą kaparową
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę
- Gotową pastę wkładamy do lodówki
- Przygotowujemy ostrygi – każdą z nich przytrzymujemy ściereczką, wsuwamy nóż w zawias łączący dwie połówki muszli, po czym delikatnie podważamy, tak aby ostryga się otworzyła
- Następnie odrywamy górną muszlę, odcinamy mięsień i delikatnie obracamy ostrygę w muszli, starając się zachować jej jak najwięcej płynu
- Tak przygotowane ostrygi układamy na talerzach, na każdą z nich nakładamy schłodzoną pastę i podajemy z kawałkiem cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ostryga (świeża) (720 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kapary (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja sadzone z pomidorem
Pomidora kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Usmażone jaja przenosimy na talerz i posypujemy przyprawami (jeśli są…
WIĘCEJ >Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – kotek z szynką
Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…
WIĘCEJ >