Owocowy żółwik z placków
Owocowy żółwik z placków
Przygotowanie
Placki
- Plantany obieramy ze skóry
- Wszystkie składniki (poza tłuszczem) wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Łyżką kładziemy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 2 minuty z każdej strony
- Połowę usmażonych placków kroimy na pół
Owocowy żółwik z placków
- Banana obieramy i kroimy w plastry
- Na talerzach układamy placki i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt żółwików, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
Placki
- Plantan (380 g)
- Karob (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Woda (20 ml)
- Cynamon mielony (4 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Owocowy żółwik z placków
- Banan (120 g)
- Borówka (100 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…
WIĘCEJ >Pieczywo czosnkowe
Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >Mus czekoladowy z owocami
Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty
WIĘCEJ >Śniadaniowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…
WIĘCEJ >